Cvetkovic: Tražio sam romski bend, zvao sam Bregovića – javila se Isidora

Kultura 17. jun 202111:03 2 komentara
N1

Isidora Žebeljan radila je na veoma mnogo pozorišnih predstava, rekao je novinarima glumac Svetozar Cvetković, govoreći o srpskoj kompozitorki na Međunarodnom festivalu mladih kompozitora u Kragujevcu. "Isidora je mnogo više od onoga što bi bio samo zvuk koji se pojavljuje u predstavi, njena ličnost je bila nešto što je opšteprisutno u toj predstavi, njena prisutnost i posvećenost", dodao je.

„Njena muzika nije bila samo boja nego i bitan činilac onoga što su predstave koje je radila“, naveo je Cvetković je ispričao kako se upoznao sa velikom kompozitorkom.

POVEZANE VESTI

„Radio sam predstavu pre 20 godina i trebala nam je muzika nekog romskog benda, u to vreme Goran Bregović najviše je radio sa romskom muzikom i etno zvukom. Zvao sam Gorana i javila se Isidora, tako smo se upoznali. Onda sam shvatio da je ona bitan deo muzike Bregovića, on stvara, a ona otvara taj zvuk koji on želi da ima“, dodao je.

Kako je ispričao, Žebeljan mu je rekla gde da nađe najbolji bend. „Rekla mi je da ću najbolji naći u Rumuniji, ali da ne bih išao čak u Rumuniju, rekla mi je ‘idi u Novi Sad, u tu i tu kafanu, tamo svira bend koji se zove Apsolutno romantično’… i taj bend je svirao u našoj predstavi“, naveo je.

Kasnije su počeli i da rade zajedno i u pozorištu intenzivno, i na filmu, gde je nekad imala ulogu savetnika nekad kompozitora.

„Ljudski život nedostaje kad ga nema, a ovde se radi o tako značajnoj osobi i ličnosti koja je daleko iznad onoga što je važnost svakodnevnih dešavanja i umetnosti. Radi se o ličnosti koja svojim odlaskom pravi veliku rupu u nečemu što mi nemamo, a što smo njenom pojavom i njenom muzikom imali“, zaključio je glumac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare