Cvetičanin: Mreža za poslovni razvoj organizuje opere, 20 miliona za ‘sumnjive’

Kultura 06. jul 202116:13 0 komentara
N1

Malo je neobično da u zemlji u kojoj imate muzičke fakultete i operu, glavni organizatori operskih događaja budu organizacije koje sa operom nemaju nikakve veze, već se bave na primer preduzetništvom, rekao je Predrag Cvetičanin, iz Centra za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope, koji je zajedno za Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije radio analizu rezultata ovogodišnjeg konkursa za projekte iz kulture.

Analiza rezultata tog konkursa, za koje novac daje beogradski Sekretarijat za kulturu, pokazala je da je više od 20 odsto predviđenog novca dodeljeno organizacijama koje se ili ne bave kulturom, koje su registrovane pred konkurs ili nisu iz Beograda, ukazali su autori analiza.

POVEZANE VESTI

„Mi iz Centra za empirijske i Asocijacija NKSS od 2015. radimo analize konkursa, i jedna od stvari koje pratimo su sumnjivi projekti. Ove godine ustanovili smo da ih je 29, tj 12 odsto, da je čak 20.800.000 dinara (20,84 odsto) dodeljeno sumnjivim projektima, a to su ili organizacije registrovane neposredno pred konkurs, ili nisu regirstovane, druga grupa su organizacije koje su registrovane, ali za njih niko ne zna, nemaju aktivnosti, i treća grupa su ogranizacije koje imaju aktivnosti, ali ne iz oblasti kulture“, naveo je on.

Ove godine, kako je rekao ovaj sociolog kulture, neke takvi projekti su se „baš izdvojili“.

Cvetičanin je rekao i da je nekada takvih projekata bilo i na konkursima Ministarstva kulture, ali se sada više ne mogu naći, dok se s druge strane na nivou grada to ponavlja iz godine u godinu.

Jedan od drastičnijih primera je, kako je naveo, udruženje „Kultura + sport = ljubav“, i o čijim dosadašnjim kulturnim aktivnostima nema gotovo nikakvih podataka, a za različite programe dobilo iz budžeta čak 3,25 miliona dinara.

„Oni su na četiri konkursa dobili sredstva, dobili su i kod Ministarstva omladine i sporta. Najveći iznos je dobila ta organizacija na gradskom konkursu i trebalo bi očekivati da ima velike aktivnosti, a nju niko ne zna“, ispričao je.

Cvetičanin je podsetio da postoji i primer organizacija koje ogranizuju operu, a nemaju nikakve reference za to, poput Mreže za poslovni razvoj.

„Ona je dobila milion dinara za projekte operskih događaja. A s druge strane, Gudači svetog Đorđa su dobili 250.000 dinara, ili Akademski hor Branko Krsmanović 300.000… Problem je kad vi dajete organizacijama koje niko ne zna ogromna sredstva, onda nemate sredstva za one koji se bave kulturom“, dodao je.

„Mreža za poslovni razvoj doblila je sredstva i 2019, ali bave se preduzetništvom. Malo je neobično da u zemlji u kojoj imate muzičke fakultete i operu, glavni organizatori operskih događaja budu organizacije koje sa operom nemaju nikakve veze“, ističe Cvetičanin.

„Jako je sumnjivo kad potpuno nepoznata organizacija dobija milione na konkursu, i ja lično mislim da je to posao za Javno pravobranilaštvo Beograda, kada se tolika sredstva odlivaju, morala bi da se zaštiti imovina grada“, rekao je on.

On je dodao i da se organizacije iz NKSS sve manje prijavljuju na konkurse, bez obzira što su im sredstva neophodna, jer „ne veruju da tu bilo šta može da se dobije regularno“.

S druge strane, kako je naveo, Ministarstvo kulture iz godine u godinu pokazuje unapređenje načina na koji se realizuju konkursi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!