Čuvari Luvra, Mome u beogradskom muzeju: Atmosfera sa predstave na Bitefu

Kultura 28. sep 202218:01 0 komentara

Na 56. Bitefu igrana je predstava "Gardien party". Naslov ove predstave igra je reči i ukazuje na zabavu čuvara, i to ne bilo kojih već čuvara muzeja. Projekat „Gardien Party“ francuskih autora Valeri Mrežan i Muhameda el Hatiba oblik je dokumentarnog i „devised“ pozorišta, onog koje se zasniva na građi iz života samih njegovih autora i/ili izvođača. N1 zabeležio je dea atmosfere sa izvođenja ovog komada u Istorijskom muzeju u Beogradu.

Naslov predstave Gardien Party ne može da se prevede a da se ne izgubi njegov smisao koji leži u igri reči: ovo nije „vrtna zabava“ (garden party), već doslovno zabava čuvara, i to ne bilo kojih već čuvara muzeja.

Ovaj projekat francuskih autora Valeri Mrežan i Muhameda el Hatiba oblik je dokumentarnog i devised pozorišta, onog koje se zasniva na građi iz života samih njegovih autora i/ili izvođača.

U ovom slučaju to su šest čuvara velikih svetskih muzeja iz Pariza, Marseja, Sankt Peterburga, Stokholma i Njujorka (dvoje njih), čije ispovesti o njihovom poslu, vlastitom odnosu prema delima koja čuvaju, instituciji muzeja i životnim ambicijama i porazima (neki od njih su prekvalifikovani za ovaj posao i u njemu se zatekli nesrećnim sticajem okolnosti), čine materijal ove tople, tužne, pametne i duhovite predstave.

Ona se uvek izvodi pred praznim muzejskim zidom ispred kog je niz čuvarskih stolica, a koji će se postepeno ispuniti omiljenim umetničkim delima naših junaka, tih nepravedno ignorisanih muzejskih anđela čuvara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!