„Budućnost stigla u Beogradsku filharmoniju“: Novi instrument i počast Tasovcu

Kultura 27. sep 202213:491 komentar
Izvor: Marko Đoković / BG Filharmonija

Obeležavajući godinu dana od gubitka voljenog direktora, Beogradska filharmonija, kako je saopštila, nastavlja viziju Ivana Tasovca i priređuje poseban događaj u njegovu čast, 28. septembra (u Sali Filharmonije). Specijalnom promocijom klavira poslednje generacije Stenvej Spirio r, Filharmonija ostvaruje Tasovčevu želju da ova institucija bude prva u regionu koja je vlasnik najekskluzivnijeg instrumenta današnjice.

„Niko kao Ivan Tasovac nije sanjao toliko veliko i smelo, inspirisan idejama koje pomeraju granice. Tako je zahvaljujući njemu, budućnost stigla u Beogradsku filharmoniju, kroz instrument koji predstavlja revolucionarni spoj umetnosti i najsavremenije tehnologije, a koji instituciju još jače etablira na poziciji lidera u inovacijama“, navela je Filharmonija.

Brend STEINWAY & SONS, nenadmašan je po svojoj izuzetnosti, ali uz najnoviji model klavira SPIRIO r, uspostavlja kompleksan sistem neslućenih kreativnih mogućnosti – uživo prenos izvođenja iz celog sveta u visokoj rezoluciji, kao i istovremeno snimanje interpretacije i reprodukcije na samom instrumentu. Na ovom klaviru, mogu se takođe slušati istorijska izvođenja najvećih pijanista u istančanoj tehničkoj obradi visokog kvaliteta uz stvarno pomeranje dirki.

Marko Đokovvić / BG Filharmonija

„Iako ga, nažalost, Ivan Tasovac nije dočekao, SPIRIO r je simbol svega što je on bio – jedinstven, inovativan, avangardan. Iz ljubavi i večne zahvalnosti, kroz ovaj instrument budućnosti, Filharmonija slavi sve što joj je Ivan ostavio u zalog. Zato klavir čiji je Beogradska filharmonija vlasnik, ima ugraviran potpis Ivana Tasovca, koji je fabrika Stenvej specijalno ovim povodom izradila. Prvi tonovi koji će se na promociji čuti će, na do sada neviđeni način, biti posvećeni Tasovcu i tako će se prezentovati impresivne mogućnosti ovog klavira“, dodaje se.

U programu koji sledi, prvi resital na novom instrumentu održaće specijalni gost, zvezda svetskih koncertnih podijuma, Kiril Gerštajn, jedan od najcenjenijih pijanista današnjice koji će, ekskluzivno ovim povodom, u Beogradu nastupiti prvi put. Nasleđe vrhunskog pijaniste, predstavlja kombinaciju tradicionalnog ruskog, američkog i srednjoevropskog muziciranja, i nezasite radoznalosti. Gerštajnovo sviranje se odlikuje žestokom tehnikom i proniclјivom inteligencijom, upareno sa energičnim, maštovitim muzičkim prisustvom.

Komentari

Vaš komentar