Branka Veselinović napunila 103 godine: Super sam, slavim i jedem tortu

Kultura 16. sep. 202113:1051 komentara
Podeli:
Izvor: Nova.rs/Dragan Mujan

Čuvena glumica Branka Veselinović je napunila 103 godine. Kaže da se oseća "super" i da proslavlja rođendan u društvu najbližih prijatelja, uz sok i tortu.

„Super sam. Osećam se super. Došli su mi prijatelji, sedimo u dvorištu, jedemo tortu i pijemo sok. Slavimo“, rekla je ona u telefonskom razgovoru za Nova.rs.

Branka Veselinović je dobitnica mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarani rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada, Nagrada Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta i mnoge druge.

Počasna je stanovnica Novog Sada, Beograda i Dečijeg sela, članica Diplomatskog hora žena i dopisna članica Srpske razvojne akademije. Od 1980. je i ambasadorka UNICEF.

Tokom života se posebno angažovala u humanitarnim priredbama za decu. Sa suprugom Mlađom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci. Poliglota je, govori engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski jezik.

Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom i Mijom Aleksićem. Kada je 1964. godine nagrađena Sterijinom nagradom, u žiriju je, između ostalih, bio i Meša Selimović.

Aktivna je i danas, obilazi Domove za nezbrinutu decu i Domove za stara lica i invalide, gde recituje i izvodi monologe. Piše pesme, slika i izvodi lutkarske predstave.

Komentari

Vaš komentar

<