Borisu Miljkoviću uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović

Kultura 28. feb. 202215:14 > 15:46
Podeli:

Nagrada Fondacije Tanja Petrović, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, uručena je danas u Kulturnom centru Beograda Borisu Miljkoviću, reditelju i kreativnom direktoru.

Miljković je karijeru započeo kao asistent režije čuvene serije „Otpisani“, da bi u tandemu sa Branimirom Dimitrijevićem obeležio umetnički život Beograda i Jugoslavije, navodi se u obrazloženju Fondacije. Autor je brojnih antologijskih video spotova, filmova, emisija, dokumentarnih serijala i dobitnik najvećih svetskih nagrada iz oblasti reklame i reklamnog filma. Napisao je nekoliko knjiga, učestvovao sa performansima na međunarodnim izložbama, radio je u pozorištu, na fakultetima, dugogodišnji je kreativni direktor RTS-a. Deo njegovog savremenog video rada je predstavljen na izložbama Muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku i Muzeja savremene umetnosti u Hjustonu.

Povezane vesti:

Dosadašnji laureati Nagrade Fondacije Tanja Petrović su: Milan Vlajčić, novinar, filmski i književnik kritičar, Žikica Simić, radijski autor, Bojana Andrić, urednica i autorka emisije „Trezor“, Petar Peca Popović, novinar, rok kritičar i publicista, Ivan Medenica, novinar, kritičar i umetnički direktor BITEF-a, Teofil Pančić, novinar, kritičar i kolumnista, SEEcult, Portal za kulturu Jugoistočne Evrope, i Goranka Matić, fotografkinja i istoričarka umetnosti.

Fondacija Tanja Petrović je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović, koja je kao novinar, urednik i autor u medijskim redakcijama kulture, izdavačkim kućama, i kao gradski sekretar za kulturu u Beogradu, svoj profesionalni život posvetila kulturi i njenom promovisanju.

Osnivači Fondacije su Antonela Riha, Vojka Pajkić Đorđević, Tamara Pupovac, Olivera Milošević, Katarina Španić, Borut Vild, Srdan Golubović i Jelica Greganović.

Nagradu je Miljkoviću uručila prošlogodišnja dobitnica Goranka Matić.

Komentari

Vaš komentar