Komemoracija Borisu Komneniću u Narodnom pozorištu, oproštaj kolega uz suze

Kultura 11. mar 202116:30 > 19:39 2 komentara
Vesna Lalić / Nova.rs

Glumac Boris Komnenić sahranjen je u četvrtak na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana. Poslednji put su se od glumca oprostili članovi porodice i veliki broj prijatelja i kolega. Komemoracija povodom smrti Komnenića održana je prethodno na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Porodica, kolege i prijatelji Borisa Komnenića oprostili su se danas od poznatog pozorišnog i filmskog glumca na komemoraciji u Narodnom pozorištu. Prvak ove teatarske kuće ispraćen je govorima, suzama i dugim aplauzom.

Povezane vesti

Prvak Narodnog pozorišta, pozorišni i filmski glumac Boris Komnenić preminuo je 6. marta, posle duže bolesti u svom stanu u Beogradu.

Komemoracija je počela minutom ćutanja i prikazivanjem snimaka najpoznatijih Komnenićevih uloga, iz Ibzenovog “Narodnog neprijatelja”, Sterijinih “Laže i Paralaže”, Nušićevog “Narodnog poslanika”, Harvudovih “Državnih službenika” i drugih predstava, odigranih na sceni ovog teatra.

Dramska spisateljica, rediteljka i i nekadašnja upravnica Narodnog pozorišta Vida Ognjenović rekla je da Komnenić “svim tim silnim aplauzima nije dovoljno nagrađen, onoliko koliko je on nagradio nas”.

Među prijateljima i kolegama koji su došli da odaju poslednju počast bili su i reditelj Goran Marković, glumci Petar Božović, Nebojša Dugalić, Radovan Miljanić, Boris Pingović, Nela Mihailović, Dragan Bjelogrlić, Vanja Ejdus, Miloš Vlalukin, Vučić Perović…

“Radili smo zajedno dva filma, prvi za njega i mene značajan bio je “Tajvanska kanasta”. Trebao mi je jedan dekadentni, obeshrabreni čovek… Video sam Borisa, ali bio je mlad. Uprkos tome, vadio je iz sebe neverovatne stvari za jednog mladog čoveka, nisam se mešao, gledali smo sa strane. Taj njegov lik bio je daleko više od onog što je to scenario tražio. Bio je zapostavljen glumac, pre svega zato što je bio skroman. Nije voleo da sluša kada ga hvale. A mogao je svašta da odigra. On nije bio za ovaj svet. Ni ovaj svet nije bio za njega. Nije mogao da uhvati kontakt sa ovom neljudskom stvarnošću koja nas okružuje. To ga je možda i dokrajčilo. Bio je suptilan čovek. Ne znam nijednog glumca sličnog njemu”, rekao je reditelj Goran Marković.

Dirljivim govorom od Komnenića se oprostio i njegov kolega i kum Nebojša Dugalić.

Boris Komnenić ispraćen je dugim aplauzom prisutnih u pozorištu na svoj poslednji put.

Narodno pozorište je za večeras u 21 sat najavilo na svom kanalu na Jutjubu prikazivanje predstave “Narodnog poslanika”, komedije Branislava Nušića u kojoj je Komnenić igrao glavnu ulogu, Jevrema Prokića.

Bila je to njegova poslednja premijera na sceni matičnog teatra, a za ulogu je bio nagrađen “Zlatnim zrnom” za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu “Bucini dani” 2015. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare