Bogdan: Nekada se ginulo za bolje sutra, a danas je sve apatično, isprano

Kultura 29. okt 202123:44 > 23:56 8 komentara
Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Bogdan Dragović u našoj književnosti je kao Žan Valžan u Igoovim „Jadnicima“ ili Dimitrij Karamazov. To je nešto što se mora raditi, kaže za „Novu“ glumac Goran Bogdan o ulozi koju tumači u seriji „Vreme zla“, čije je emitovanje počelo ove nedelje na TV Nova S.

Reč je o ekranizaciji trilogije Dobrice Ćosića „Vernik“, „Grešnik“ i „Otpadnik“ u kojoj je opisao različite sudbine trojice komunista. „Vreme zla“ nastavlja da prati potomke porodice Katić koje smo upoznali u romanu i seriji „Koreni“ čija je sada centralna figura Ivan, koji je proglašen za buržuja i trockistu i biva odbačen od „drugova“. U središtu priče su i njegov zet Bogdan Dragović, iskreni socijalista, koji se vraća iz emigracije i pokušava da uspostavi veze sa Komunističkom partijom iz koje je izbačen kao trockista, i Petar Bajević, agent Kominterne i najbolji Dragovićev drug.

Povezane vesti

Dobrica Ćosić je u beleškama marta 1981. o liku Bogdana Dragovića zapisao: „Ako umreš pre no što umreš, nećeš umreti kad umreš. Što je vera veća i dublja, veća su i čuda u koja se veruje. Veličina vere je u veličini čuda. Što je veći revolucionar, tim više veruje u utopiju. Revolucionar bez utopije nije revolucionar: bori se za postojeće tj. za vlast“.

„Ovaj roman pokazuje koliko su ideologija kao i mit o zlatnom teletu prisutni u našem narodu i mentalitetu i da toga nikako ne možemo da se rešimo. Nikako da pobegnemo. Trčimo da se udaljimo od toga, ali kao u košmaru naši su koraci u mestu jer nikako da odbolujemo tu bolest i zato nam se ona stalno vraća“, priča Bogdan i dodaje da je zbog toga obaveza i nužnost umetnika koji se time bave da prekinu i propituju taj krug.

Priznaje da pre snimanja nije čitao Ćosićev roman i da je njegova genijalnost, kao i svake velike umetnosti, u svevremenosti.

„Ili joj je to kletva. Ono što me privlači vezano za ovaj lik i delo, kao i za Golubića u „Senkama nad Balkanom“, jeste pitanje koliko je ispravno ovo novo doba koje je došlo. Gde smo došli kao pojedinci, narod, društvo“,  ističe glumac i ukazuje da su nekada želje za bolje društvo bile mnogo snažnije i prisutnije.

Kaže „ginulo se za bolje sutra, ideologije su bile sa jačim konturama, gorljivije, mada ne ulazim koliko je to ispravno, a danas je sve nekako kao isprano, apatično. Postali smo paraziti koji društvo sisaju i samo gledaju na svoj interes“.

Nekada, nastavlja on, kao da je postojala želja da se napravi bolje društvo.

„Altruizam je bio njegov prisutniji deo. Sada ne znam da li smo prepadnuti od toliko ponavljanja i onda sebično samo ‘gledamo svoja posla’ i ‘ne talasamo’, to nam je od narodne mudrosti ostalo. Želimo da to društvo oštetimo i iskoristimo ne hajući za šire posledice“, kaže on.

Na pitanje kako bi ovo vreme nazvao, Goran Bogdan odgovara: „Nevreme“.

U seriji „Vreme zla“ po scenariju Sanje Savić Milosavljević i režiji Ivana Živkovića u produkciji United Media i Eye to Eye, glumačku ekipu pored Gorana Bogdana u ulozi Bogdana Dragovića predvode Radovan Vujuvić kao Ivan Katić i Goran Šušljik koji tumači Petra Bajevića i istovremeno je kreator i producent serije. U podeli su i Nada Šargin, Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Isidora Simijonović, Nataša Ninković, Pavle Čemerikić, Pavle Mensur, Andrej Šepetkovski, Jovana Balašević, Boris Isaković, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Voja Brajović, Rade Marjanović, Tatjana Venčelovski…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare