Bjelac: Imamo talente, pisce, fenomenalne glumce

Kultura 19. apr 202111:23 0 komentara
N1

Produkciono u pogledu serija ne možemo da idemo u korak sa svetom jer su sredstva ograničena, ali ne bih voleo da se to zove hiperprodukcija, voleo bih da to postane naša normalna produkcija, da postane normalno da se toliko radi, rekao je glumac Predrag Bjelac u Novom danu.

„Talenata ima, pisaca, dobrih ideja, fenomenanlih glumaca koji su konačno zaposleni, paradoksalno u ovo pandemijsko vreme, ali nikada se nije više radilo kod nas“, kazao je glumac.

Bjelac je igrao u nekim od najvećih svetskih hitova, od „Harija Potera“, „Letopisa Narnije“, preko serije „Bordžija“ pa do sada aktuelne „Killing Iv“. Gledamo ga i u mnogim domaćim serijama i filmovima. Živi na dve adrese – u Beogradu i Pragu.

„Nisam mnogo voleo repertoarsko pozorište, moram da priznam, to sam nekada čak doživljavao tragično, kao robiju, bio sam ograničen da ne mogu da putujem, da planiram život mimo toga, danas bih možda u ovim mirnijim godinama i promenio mišljenje… ali zanimljivo je i da naše serije postaju kao repertoarsko pozorište, jer mnogi glumci rade po nekoliko serija istovremeno i onda odlaze na snimanja kao što odlaze na predstave u svojim matičnim pozorištima“, dodao je.

Bjelac kaže da protekle godine nije mnogo radio, ali da ipak jeste imao uloge u nekoliko serija i jednoj tinejdž češkoj crnoj komediji.

On je naveo da između Praga, SAD i Beograda najviše voli da radi u Beogradu.

„Biram Beograd, ali tako se karte otvaraju da i dalje više radim u Pragu. U mom slučaju to je paradoksalno, ovde teže dobijam uloge nego tamo. Sad imam četiri projekta za leto, sve uloge sam dobio bez kastinga u Češkoj, tamo imam nekakvo mesto“, kaže.

Ipak, dodaje, kod nas je atmosfera na snimanjima mnogo opuštenija i ležernija i „sa mnogo više duha i ljubavi“.

Govoreći o ulozi u „Hariju Poteru“, on je rekao da će to ostati za sva vremena. „To je privilegija da sam učestvovao u takvom projektu koji je večan, koji i nove generacije gledaju, to je fantastično“.

Govoreći o radom iskustvu u inostranstvu, Bjelac je kazao da je konkurencija ogromna, ali da svakome preporučuje da pokuša.

„Potrebno je znanje jezika, što više znaš to je bolje, nije to samo jezik koji koristiš kada glumiš, već i kao sredstvo komunikacije, jako je bitno da se razumete i da imaju poverenja u tebe da ti njih razumeš i da ih ispravno slušaš. Razni jezici se mogu naučiti više ili manje.. glumio sam na deset jezika i na jezicima koje ne znam, i na jeziku Sijuks Indijanaca čak, nauči se.. ali u suštini mesto za svakoga postoji, treba se izboriti i pronaći i imati sreće. Ja sam imao mnogo sreće“, ispričao je glumac.

Bjelac je rekao i da ga retko pitaju odakle je. „To trižište je toliko internacionalizovano da više nije bitno ko je odakle“, zaključuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!