Bista mladog Napeolona Bonaparte na aukciji u Londonu

Kultura 03. jul 202208:153 komentara
Podeli:
Izvor: sothebys.com

Kolekcionar koji je kupio bistu tada anonimnog čoveka, našao se sa skulpturom mladog Napoleona Bonaparte koju je izradio poznati umetnik, saopštila je aukcijska kuća Sotbi (Sotheby's) koja će je ponuditi na aukciju 5. jula u Londonu.

Sotbi procenjuje delo između 120.000 i 180.000 funti (138.000 i 208.000 evra).

„Bistu je 2020. kupio njen sadašnji vlasnik, a bila je jednostavno opisana kao bista anonimne osobe“, navela je aukcijska kuća i dodala da je nalazom stručnjaka utvrđeno da je reč o Napoleonu koji je tada imao 28 godine.

Bista od belog mermera sa podnožjem od crnog mermera delo je Đuzepea Frankija, vajara neoklasicizma.

„Identitet i vajara i modela danas se može potvrditi zahvaljujući istraživanju koje je sproveo Olivije Il (Olivier Ihl), profesor istorijske sociologije i počasni direktor Instituta za političke studije u Grenoblu i jedan od stručnjaka tog perioda“, navodi Sotbi.

Prema naučniku, Bonaparta je naručio bistu tokom večere sa Frankijem u maju 1797. u Milanu, nekoliko dana posle pada Mletačke republike.

Mladi general videće skulpturu u novembru 1797. u Ženevi, gradu koji je Francuska anektirala u aprilu 1798. godine. Delo će tu ostati 20 godina.

U avgustu 1818. godine, tu nepoželjnu bistu svrgnutog cara, zatočenog na ostrvu Sveta Jelena, kupio je po niskoj ceni jedan Britanac koji je skulpturu prebacio u Veliku Britaniju.

Komentari

Vaš komentar