Berza stripova i radionice na „Comic con“ u Kragujevcu

Kultura 04. jun 202210:54
Podeli:
Izvor: Pixabay/ tunechick83/ Ilustracija

U Kragujevcu je u toku 12. Strip konferencija "Comic con", koja okuplja autore, izdavače, striparnice i stručnjake za “devetu umetnost” iz regiona.

Ove godine u brojnim tematskim tribinama, razgovorima, radionicama i drugim manifestacijama posvećenih stripu učestvuje više od 30 poznatih strip umetnika i stručnjaka među kojima su Marko Somborac, Branislav Kerac, Vladimir Vesović, Zoran Stefanović, Sabahudin Muranović Muran, Berin Tuzlić, Branislav Glumac…

Tokom dva festivalska dana taje i tradicionalna Berza stripova, verovatno najposećeniji događaj konferencije, koja privlači veliki broj mladih i starijih ljubitelja stripa.

Prema izvštajima sa berze, među mlađim posetiocima je sve veće intertesovanje za japanski strip, dok starije generacije više preferiraju Alana Forda, Zagora, Dilan Doga i ostale “klasike”.

Najveći domaći festival stripa počeo je u dečjem vrtiću Neven u kome je Marko Somborac, šestu godinu za redom, crato sa najmlađim Kragujevčanima.

Tokom Konferencije održava se i dvodnevna radionica stripa za sve uzraste.

Otvorene su izložbe “Svet u oblacima”, “Plakatiranje Komikona” i “Hulk, 60 zelenih godina”, o kojima su govorili Branislav Glumac i Nebojša Vesović.

Večeras će biti redstavljena kapitalna edicija “Sabrana dela Đorđa Lobačeva” i knjiga Zdravka Zupana „Lobačev: Čardak i na nebu na zemlji“.

U okviru današnjeg programa je i tribina “Zagor Pueblo”, na kojoj će govoriti strip autor Branislav Kerac i urednik izdanja Dušan Mladenović.

Večeras će Branislavu Kercu biti dodeljeno priznanje „Brana Cvetković“ za izuzetan doprinos umetnosti stripa, a
Međunarodna strip konferencija “Kragujevac Comic con”, čiji je pokrovitelj Skupština grada Kragujevca, završava se koncertom benda tog svestranog umetnika.

Komentari

Vaš komentar