Beogradski mesec fotografije, autori iz 15 zemalja

Kultura 01. maj. 202109:17
Podeli:
Izvor: Vladimir Živojinović

Beogradski mesec fotografije, posvećen svima koji su ugroženi pandemijom koronavirusa, predstaviće od 8. maja do 3. juna na 15 lokacija radove oko 50 autora iz 15 zemalja u oko 20 izložbenih celina, a biće otvoren grupnom izložbom u Kući legata i Bioskopu Balkan.

Peto izdanje Beogradskog meseca fotografije posvećeno je svima onima koji su ugroženi haosom izazvanim pandemijom Covid-19, onima koji više nisu sa nama, kao i svima koji se trude da nam učine život mogućim i lakšim, naveli su organizatori te manifestacije, održane prvi put 2016, piše Seecult.

Izložba “Novi talenti” u Kući legata, kojom će Beogradski mesec fotografije biti otvoren 8. maja, predstavlja najbolje radove iz Srbije i regiona koje je odabrao žiri koji čine Paulina Ana Galančak (predsednica TIFF kolektiva i fondacije, kokreatorka TIFF festivala, kulturna animatorka, kustoskinja i fotografkinja), Mikiko Kikuta (umetnički direktor Šiogama fotografskog festivala u Mijagi kao i Setouči internacionalnog fotografskog festivala Takamatsu u Japanu), Fransesk Fabregas (fotograf i član Komiteta za promociju Nacionalnog plana za fotografiju), V. M. Hant (šampion fotografije, kolekcionar, kustos, konsultant i predavač) i Branimir Karanović (fotograf i profesor fotografije).

Radove će izložiti Ljubov Rakšina iz Rusije, koji je osvojio prvo mesto, drugoplasirani Maksim Matis iz Belgije i Kristina Sergejeva iz Rusije na trećem mestu, kao i Nađa Repman koja je dobila nagradu za najbolji domaći projekat.

Od 8. maja posetioci će biti u prilici da posete i samostalne izložbe Dušana Koćola, Karoline Patos, Lorene Ros, Marije Ćalić, Mateja Milenkovića i Vladimira Živojinovića, takođe u Kući legata, dok će se u Bioskopu Balkan predstaviti Stephanie Pistel, Ines d’Orey, Ivan Blazhev, Karsten Kronas, Klaus Pichler, Made of Photos #2, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić i Olatz Vazquez.

Uoči zvaničnog otvaranja, u Kvaki 22 od 4. maja predstaviće se beogradski fotograf Imre Szabo – izložbom „Državnička sahrana, sahrana jedne države“, kojom tematizuje sahranu Josipa Broza Tita, kojoj su prisustvovali 1980. godine zvaničnici 128 zemalja, uključujući četiri kralja, 31 predsednika vlade, šest prinčeva, 22 premijera, 47 ministara spoljnih poslova…

Koncept Beogradskog meseca fotografije, iniciranog po ugledu na slične fotografske manifestacije u Evropi, baziran je na, kako ističu organizatori, kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim stranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, kao i na kontaktima i saradnji sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da fotografi iz Srbije prezentuju svoje radove u inostranstvu, te na dovođenju stranih fotografa u Beograd.

Komentari

Vaš komentar