Beogradski festival igre u martu i aprilu: „Verujemo u jednu igru“

Kultura 16. jan 202213:55 3 komentara
Beogradski festival igre

Pod sloganom "Verujemo u jednu igru", od 16. marta do 12. aprila, održaće se 19. Beogradski festival igre. Svojim programom, devetnaesto izdanje okuplja vrhunske umetnike, dok teme koje donose autori analiziraju savremeno društvo kroz bogat, zanimljiv i raznovrstan vokabular neponovljivog pokreta. Festivalu prethode koreografske radionice, majstorski kursevi, filmski program i izložbe, najavljuju organizatori.

Beogradski festival igre otvoriće 16. marta naredne godine nastup Lajns baleta iz San Franciska u Madlenianumu, sa komadima „Lični element” i „Azot” koreografa Alonza Kinga. Sledeće večeri na istoj sceni očekuje se nastup baletskih umetnika Lusije Lakare i Metjua Goldinga sa produkcijom „Fordlandija” koju potpisuje Teatar Dortmund iz Nemačke, a 19. i 20. marta „Piping Tom” iz Brisela, čiji će koreografi Gabrijela Karizo-Frenk Šartije predstaviti delo „Dete”, kao završni nastavak uspešne trilogije („Otac” i „Majka”). Oni su i dobitnici nagrade „Jovan Ćirilov” 18. izdanja BFI.

Publika će moći da pogleda i grčkog koreografa Euripida Laskaridisa sa projektom „Relikvija” svoje trupe iz Atine, 22. i 23. marta u Bitef teatru. Kompanija Ervea Kubija iz Kana nastupa 26. marta u Ateljeu 212, sa projektom inspirisanim romanom „Šta dan duguje noći” Jasmine Kadre.

U Madlenianumu će se 29. marta predstaviti „Voz ljubavi 2020” trupe Emanuel Gat Dans iz Marseja. Poznati norveški dramski pisac, igrač, koreograf, pozorišni i filmski reditelj Ju Stromgren sa svojom istoimenom kompanijom iz Osla gostovaće 29, 30. i 31. marta u SNP-u, Bitef teatru i u KC „Gornji Milanovac”, sa predstavom „Potkrovlje”, kao svetskom premijerom.

Beogradski festival igre

Madlenianum će ugostiti i izraelski ansambl Batševa, iz Tel Aviva, 1. i 2. aprila, a igraće i u SNP-u, sa projektom „Tri” koreografa Ohada Naharina. „Apokalipsink” kao predstava iz deset slika delo je umetnika Lučijana Rosa iz Buenos Ajresa, koje će se igrati u BDP-u 3. aprila.

U JDP-u će 5. aprila igrati plesači iz Amsterdama, sa komadom „Bogohulna rapsodija” tandema Emio Greko i Piter Šolten. Performer Marko D’Agostin iz Bolonje nastupiće 6. aprila sa delom „Najlepši pozdravi” u Bitef teatru. Publika će ponovo moći da gleda i Malpaso iz Havane (Kuba), 7. i 8. aprila u Madlenianum i SNP sa četiri nova koreografska dela u vidu omnibusaa.

Očekuje nas i dvočasovni spektakl „Labudovo jezero” kao fragmentarni projekat od četiri koreografa, trupe „Gotje dans” iz Štutgarta 9. aprila u Madlenianumu. Na kraju Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu biće 11. i 12. aprila domaćin trupi „Balet džez Montreal”, koja donosi komad na muziku slavnog kanadskog muzičara Leonarda Koena.

„Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i teatra, mesto gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori. Aktuelnost programa odredila je poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih koreografskih rukopisa i estetike, unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja“, navode organizatori.

Festival je od osnivanja predstavio 450 koreografskih ostvarenja, dok je tokom svakog izdanja programe pratilo preko 23.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Tokom poslednjih godina, koje je odredila pandemija, uprkos ograničenom broju mesta u pozorišnim salama, održan je kontakt sa brojnim gledaocima zahvaljujući strimovanju predstava na društvenim mrežama ili direktnim i naknadnim prenosima na kanalima RTS-a. Jedinstvenost Beogradskog festivala igre, još jednom je potvrđena i činjenicom da se najavljeni programi nisu otkazivali, već samo odlagali do trenutka kada bi se stekli uslovi za realizaciju. Zato su dve prethodne edicije postale pravi maraton umetničke igre, u trajanju cele kalendarske godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare