Beogradska premijera filma „Pucnji u Marseju“ Gordana Matića

Kultura 09. okt 202114:19 > 14:25 1 komentar
Promo / Pucnji u Marseju

Sudska drama „Pucnji u Marseju“ reditelja Gordana Matića premijerno stiže pred beogradsku publiku večeras, u Velikoj sali Kombank Dvorane. Datum premijerne projekcije filma i početak njegovog bioskopskog života širom Srbije zakazan je simbolično, na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra.

Novo ostvarenje Gordana Matića prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, a koji je ubio kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj.

Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju ali i epilogu po evropski mir.

„Pucnji u Marseju pored igrane rekonstrukcije onoga što se zaista odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, donosi, kao dramaturški važan element, pseudo-dokumantarne delove u kojima akteri događaja iz 1934. godine, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu tog vremena, kontekst i saznanja do kojih su naknadno došli. Ova nesvakidašnja struktura filma otvorila je brojne mogućnosti da što detaljnije prikažemo šta se zaista dogodilo tog sudbnosnog dana i kasnije tokom istrage“, kaže reditelj Gordan Matić.

Film je snimljen u rekordnom roku, a snimanju filma prethodilo je skoro pet godina istraživačkog rada po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije.

Glumačku ekipu čine Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare