Basara: Sumnja je bila veća od nade u nagradu, Kontraendorfin kao hormon nesreće

Kultura 25. jan 202114:43 > 18:4837 komentara
Izvor: Nova.rs / Nemanja Jovanović

Manjim delom jesam, ali većim delom nisam očekivao da ću dobiti Ninovu nagradu, rekao je Svetislav Basara nakon što je saopšteno da je po drugi put dobitnik ovog prestižnog književnog priznanja.

„Sumnja mi je bila veća od nade. Moji romani se povlače po izborima za Ninovu nagradu od 1989. godine, ulazili su i u najuži izbor, a od tih 39 godina dobio sam je, evo, drugi put. Veća je u tom smislu šansa da se ne dobije nego da se dobije“, navodi Basara.

Na pitanje kako doživljava Ninovu nagradu, Basara kaže da se oko ovog prizanja svake godine podigne prašina, ali da “gungula oko nje traje 15 dana uoči i nakon dodele i onda se zaćuti do sledeće godine.

POVEZANE VESTI

Kontraendorfin, kojim je nazvao roman, laureat 67. Ninove nagrade objašnjava kao “hormon nesreće”.

„Kontraendorfin je termin iz fiktivne endokrinologije, hormon je nesreće, i njime se objašnjavaju uzroci posrtanja u istoriji, dakle kao da nisu posledica istorijskih okolnosti, nego kao da nam je potrebna medicinska pomoć“, priča Basara uz osmeh.

On je, odgovarajući na pitanje novinara u redakciji Nina, naveo i da je potrebno odeliti njegov publicistički angažman od pisanja romana.

„Ono o čemu pišem u Kontraendorfinu različito je od onoga što i kako pišem u kolumnama i esejima“, ističe Basara.

Komentari

Vaš komentar