Balkanima se vraća u bioskop, više od 130 animiranih filmova iz 27 zemalja

Kultura 03. okt 202111:06 > 11:07
Izvor: Promo

Evropski festival animiranog filma "Balkanima" održaće se ove godine od 5. do 10. oktobra, a publika će imati prilike da vidi u bioskopskoj sali je preko 130 filmova iz 27 zemalja: Mađarske, Francuske, Rumunije, Velike Britanije, Belgije, Danske, Grčke, Nemačke, Rusije, Belorusije, Norveške, Izraela, Kipra, Bosne i Hercegovine, Estonije, Srbije, Poljske, Austrije, Češke, Italije, Slovačke, Slovenije, Španije, Hrvatske, Turske, Portugala i Švajcarske.

Ove godine Balkanima slavi osamnaesti rođendan. „Punoletstvo ćemo proslaviti u krugu porodice – sa našom stalnom publikom, koja već skoro dve decenije prati svako izdanje festivala. I što je najvažnije, ovogodišnja Balkanima se vraća u bioskop!“, navode organizatori.

Biće prikazana i četiri animirana filma domaćih autora, od čega tri filma imaju svoju svetsku premijeru na ovogodišnjoj Balkanimi.

Poslednje dve godine bile su izazovne za autore u stvaralačkom smislu, ali i za festivalske oragnizacije, prikazivanje filmova i putovanja po festivalima. Ovogodišnji program predstavlja presek svega onoga što su autori širom Evrope smatrali da je važno i vredno prikazivanja u ovakvim uslovima. Nekada su to direktne reference na probleme koji su sada postali globalni i zajednički čitavom svetu, a nekada promišljanja o svim onim pitanjima koje je „novo vreme“ donelo, poput ekologije, teorija zavere ili raznih oblika paranoje.

Ne mali broj filmova bavi se temom izolacije, ali u nekom širem društvenom, psihološkom ili čak intimnom kontekstu. Ima naravno i komičnih i eskapističkih filmova, kao i onih autora koji se ne obaziru na društvene promene niti na umetničke trendove i nastavljaju da razvijaju svoje specifične poetike.

Ove godine je većina pratećih programa otkazana zbog epidemioloških uslova, navode organizatori iz DKSG.

 

Komentari

Vaš komentar