Baljak: Živimo ne – u danu mrmota, već u pola veka mrmota, slobode nisu osvojene

Kultura 06. dec. 202119:24
Podeli:
Izvor: N1

Živimo u svetu u kojem slobode stvaralaštva još nisu ni dotaknute, nisu osvojene, rekao je reditelj Janko Baljak u Danu uživo govoreći o svom filmu "Žurnal Želimira Žilnika" i osvrćući se i na nedavnu spornu odluku UO FCS koja je izazvala burne kritike u javnosti.

„Potrefilo se da su događaji dva, tri dana pre premijere bacili novi akcenat na ovaj film. Mi živimo u svetu gde slobode stvarlaštva jos nisu ni dotaknute, nisu osvojene i svi problemi sa cenzorima koje je Žilnik imao pre 50 i nešto godina, i dalje su naši problemi. Koliko smo se malo ili nikako primakli toj slobodi – to je poražavajuće. Shvatamo da živimo ne u danu mrmota, nego u pola veka mrmota, gde autori nisu osvojili tu toliko željenu slobodu“, rekao je Baljak.

POVEZANE VESTI

On je objasnio danu je upravo zato i bilo važno da njegov film o radu ovog velikog reditelja bude prikazan upravo na Festivalu autorskog filma. „To je za mene danas najznačajni filmski festival u našoj zemlji, gde su većina tih ostvarenja sa različitih kontinenata, ali gde vidite da čitava civilizacija ima sličnu ili gotovo identičnu vrstu problema“, naveo je on.

Govoreći o filmu, on je rekao da je ideja bila da on prenese energiju čoveka koji ima 80 godina, a koji i dalje radi, želi da snima, stvara, i i dalje ga zabrauju.

„Žilnika ne možete da stavite u nekakav kalup… nije ga držalo mesto ni u liberalnoj demokratskoj Nemačkoj tog vremena, to je za mene zanimljivo i to je slika autora koga ne zadovoljava nijedan sistem, za njega nema idealnog društva, uvek se buni jer uvek postoji to parče slobode koje treba osvojiti“, naveo je.

Žilnik je uvek, kako je rekao Baljak, otkrivao teme – sa gastarbajterima, izbegličkim talasom kao velikoj filmskoj dokumentarnoj temi, prvi je u Istočnoj Evropi otkrio LGBT populaciju kao predmet filmske opservacije.

„Rekao bih da je on teoretičar koji ide ispred stvarnosti, uvek ide korak dalje, šta će unapred biti aktuelna tema“, kazao je Baljak.

Komentari

Vaš komentar