Baljak: SANU je konzervativna ustanova, Kostićev odgovor Kusturici adekvatan

Kultura 02. mar. 202121:54 > 21:568 komentara
Podeli:
Janko Baljak
Izvor: Nova S

Režiser i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Janko Baljak govorio je u emisiji "Među nama" o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i istakao da u sporu na relaciji Emir Kusturica-Vladimir Kostić, predsednik SANU ne snosi krivicu.

Baljak je režirao film “Vidimo se u čitulji”, u kojoj se izgovara kultna rečenica “Mala bara puna krokodila”. Na pitanje šta je bara, a ko su krokodili u aktuelnoj situaciji u Srbiji, Baljak kaže da je nemoguće odrediti, jer situacija običnom građaninu nije jasna.

Povezano:

„Čini mi se da je ovde bitan ucenjivački potencijal, a mi spolja to gledamo kao obračun u porodici“, kaže Baljak.

Kada je reč o kandidaturi Emira Kusturice za člana SANU, Baljak kaže da ne vidi odgovornost predsednika Kostića u ovoj situaciji, prenosi portal Nova.rs.

Podsetimo, Kusturica je u nedelju saopštio da odbija kandidaturu za članstvo u SANU, optuživši pritom predsednika Akademije za mešanje u proces izbora novih članova. Emir Kusturica, osim njegove umetničke neupitnosti, definitivno nije osoba o kojoj u ovim okolnostima mogu da razmišljam, a kamoli da protiv njega smišljam nerazumljive zavere zbog neke, samo njemu znane, „osvete“, odgovorio je na to u pismu akademik Vladimir Kostić.

„On (Kostić) je potpuno u pravu, a njegov odgovor Kusturici je potpuno adekvatan“, navodi Baljak.

Upozorio je da je SANU konzervativna ustanova, kad je u pitanju scenska umetnost, aktuelni film i pozorište.

“Toliko filmskih i pozorišnih umetnika zaslužuje članstvo u SANU, a neće ga dobiti”, istakao je Baljak i dodao da je to neshvatljivo.

Komentari

Vaš komentar