Avišaj Koen ponovo u Beogradu, trio u petak pred publikom

Kultura 21. apr 202112:26 0 komentara
Promo / Andreas Terlaak

U Beograd ponovo stiže čuveni izraelski kontrabasista Avišaj Koen, koji će sa svojim triom održati koncert u petak, 23. aprila od 19 časova u Kombank dvorani, u susret predstojećem Svetskom danu džeza 30. aprila, saopštili su organizatori Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival.

Koncert će biti Koenov treći nastup u Beogradu, ali i treći pokušaj od početka pandemije koronavirusa da ovaj umetnik ponovo bude gost prestonice. Koncert sa Triom prvobitno je bio najavljen za april, a potom za decembar 2020. godine, kao BDŽF program plus. Oba puta je odložen zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti i poteškoća sa međunarodnim putovanjima.

Koncert jednog od svetskih džez miljenika biće i prvi strani koncert u Beogradu posle decembarskih gostovanja na Beogradskom džez festivalu, navode organizatori.

Izraelski kontrabasista, pevač i kompozitor Avišaj Koen spada među džez zvezde koje je domaća javnost upoznala na Beogradskom džez festivalu još kada su još bile u usponu. Prvi put  je nastupao na Kolarcu 2007. godine, potom se vratio pred srpsku publiku kao jedan od najpopularnijih džezera 21. veka i najveća zvezda Beogradskog džez festivala 2016. godine, okupivši preko dve hiljade ljudi na koncertu u Velikoj dvorani Sava Centra.

Na predstojećem beogradskom koncertu, kako je najavljeno, predstaviće nam svoj novi, sedamnaesti po redu, album „Arvoles“.

U triu Avišaja Koena na klaviru je *Elčin Širinov*, inicijalno samouk, kasnije učenik Vagifa Sadikova, Erona Goldberga, Kevina Hejsa i Žana Mišela Pilka. Od sredine dvehiljatiditih ostvario je solidnu karijeru na evropskoj sceni kao lider sastava. Na bubnjevima ćemo videti Noama Davida, starog Avišajevog školskog druga, kreativnog virtuoza čiji je stil sviranja ne samo oplemenio nastupe tria, nego i uticao na eksplozivan razvoj džez scene u Izraelu, dodaju organizatori.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!