Aukcija: Više od 100 miliona dolara za 11 Pikasovih slika

Kultura 24. okt 202109:256 komentara
Podeli:
Izvor: AP Photo/Ellen Sćmidt

Jedanaest slika Pabla Pikasa i još neki njegovi radovi prodati su na aukciji u Las Vegasu za više od 100 miliona dolara.

Sotebijeva aukcija održana je u hotelu „Belađo“ u Las Vegasu, gde su dela bila godinama izložena, uoči 140. godišnjice od rođenja španskog umetnika 25. oktobra.

Povezane vesti

Pet prodatih slika nalazilo se na zidovima hotelskog restorana, u kojem će nadalje biti izloženo 12 drugih Pikasovih radova.

Najvišu cenu od 40,5 miliona dolara postigla je slika na kojoj je prikazana Pikasova ljubavnica i muza Mari-Tereza Valter. Portret „Čovek i dete“ dostigao je cenu od 24,2 miliona dolara, a „Čovekova bista“ 9,5 miliona dolara.

Imena kupaca, koji sa dela na aukciji dali ukupno 109 miliona dolara, nisu objavljena.

Aukcija je održana u okviru nastojanja hotelske grupe „MGM risort“ da diverzifikuje svoju veliku umetničku kolekciju i uključi više radova žena, ljudi druge boje kože, iz novih zemalja, kao i od LGBTKJU umetnika i umetnika sa invaliditetom.

Umetnička kolekcija ove hotelske grupe sadrži oko 900 radova od 200 umetnika, među kojima su savremena dela Boba Dilana i Dejvida Hoknija. Sakupljanje umetnina započeo je pre više od 20 godina Stiv Vin, bivši vlasnik „Belađa“ i nekadašnji direktor „Vin risorta“.

Komentari

Vaš komentar