Arsenijević: I mi smo začuđeni brojem nagrada, ali osećaj je odličan

Kultura 30. avg 202114:466 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Žiriji su u obrazloženju nagrada u fokus stavili da je "Strahinja Banović" ljubavna priča i to mi je jako drago, rekao je Stefan Arsenijević, reditelj tog ostvarenja koje je na festivalu u Karlovim Varima dobilo pet nagrada, uključujući i onu najvažniju – gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

„I mi smo začuđeni brojem nagrada, još uvek pokušavamo da se saberemo i shvatimo šta se desilo, ali osećaj je odličan“, kazao je reditelj za N1.

POVEZANE VESTI

Ovaj film je velika melodrama, dodao je, i to je film koji se bavi izbegličkom krizom, ali izbeglički problemi nisu glavni problemi i ono što pokreće radnju, glavni junaci imaju ljubavne probleme, a činjenica da su u takvom okruženju i okolnostima čini stvar zanimljivijom i težom za njih.

Pesma „Banović Strahinja“ plemenita je, božanstvena, uzbudljiva, i pokazuje šta znači biti čovek, ističe Arsenijević.

„Bavi se temom praštanja… Voleo sam tu pesmu uvek i želeo da snimim film o njoj. Meni se činilo kao zanimljiv umetnički eksperiment da pokušam da napravim savremenu verziju, a kako se dešavala migrantska kriza i razni ljudi su brinuli kako će ti migranti uništiti naš način života i preuzeti Evropu, hteo sam da probamo da se ti ljudi, kojih se plaše, odjednom nađu u kontekstu da proživljavaju nešto što je naše kulturno nasleđe, pogotovo kad je to jako plemenito“, dodaje.

Spoj srpskog epa i migrantske krize

Kako je rekao, spojio je tradicionalni srpski narodni ep s jedne, i s druge strane savremenu migrantsku krizu.

„Pokušali smo da na taj način dođemo do razumevanja oba sveta. Kulturno nasleđe i tradicija treba da budu nesto živo, da bude u narodu i prisutno, ovaj film pokušava da vrati u fokus Banović Strahinju na novi način“, kaže.

Arsenijević je naveo i da je ta pesma toliko bogata značenjem da mu se čini da svako vreme može na novi način da je iščitava i prilagođava sebi.

Komentari

Vaš komentar