Ana & The Changes dobitnici nagrade Nagrade Milan Mladenović 2021

Kultura 22. sep 202110:21 3 komentara
N1 Beograd

"Nisam navikla da pobeđujem... došla sam večeras da podržim svoje kolege", rekla je muzičarka Ana Ćurčin kada je shvatila da treba da izađe na pozornicu i preuzme nagradu koju dodeljuje Zadužbina Milana Mladenovića za najbolju pesmu na prostoru bivše Jugoslavije. "Mnogo nam znači ova nagrada, bend će se oduševiti kad čuje!", dodala je na kraju.

Ana & The Changes su sa pesmom ,,Tu“ novi laureati Nagrade Milan Mladenović. Žiri u sastavu Damir Urban (Hrvatska), Kiril Džajkovski (Severna Makedonija), Ivan Fece Firči (Srbija), Katarina Epštajn (Srbija), i Zoran Stajčić (Hrvatska) je od 179 prijavljenih pesama izglasao 14 finalista.

Prema njihovom sudu pesma ,,Tu“ se posebno izdvojila kvalitetom i ponela je ovo laskavo priznanje. Zanimljivo je da je Ana Ćurčin sa svojim bendom do sada stvarala isključivo na engleskom, a da je ,,Tu“ njeno prvo delo otpevano na maternjem jeziku. Pored novčane nagrade koja iznosi 2.000 evra, za dobitnike Nagrade je izrađena i posebna statueta u saradnji sa Futro Design Studiom.

Prvi put ove godine dodeljena je još jedna nagrada. Ivan Fece Firči, član žirija i nekadašnji bubnjar EKVa, odlučio je da nekom od bubnjara bendova koji su se našli u finalu daruje doboš koji proizvodi njegov „Firchie Drums“. Sam je izabrao da to bude Jelisaveta Todorov, bubnjarka grupe Vizelj, koja je u finale ušla sa pesmom ,,Novčanice“.

Nagrada Milan Mladenović se tradicionalno dodeljuje 21. septembra, na dan rođenja Milana Mladenovića, pa je tako u magičnom ambijentu Silosa na Dunavskom keju u Beogradu obeležen i Milanov rođendan. Tim povodom na svečanosti su nastupili i Andrija Pavlović iz Lp Dua i Lidija Andonov iz grupe Sixth June. Njih dvoje su izveli pesme EKVa ,,Zid” i ,,Tonemo”, koje će se naći na albumu ,,Mlad i radostan” na kojem trenutno rade, a koji predstavlja omaž muzici ’80tih godina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Prvi dobitnici Nagrade Milan Mladenović bili su Artan Lili sa pesmom ,,D.E.P.R.A“ 2019. godine. Prošle godine Nagradu je dobila grupa Dram zahvaljujući pesmi ,,Daj mi sve“. Tim hitom Dramovci su i započeli nastup kojim je završena ovogodišnja svečanost povodom dodele Nagrade Milan Mladenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare