Almodovar o detaljima svog kvir vesterna: „Takvu gej ljubav videli niste“

Kultura 06. dec 202211:42 4 komentara
Patrick T. FALLON / AFP

Pedro Almodovar radi na kratkom filmu - ljubavnoj romansi između dva kauboja koje će tumačiti Itan Hok i Pedro Paskal. Film će najverovatnije premijerno biti prikazan na narednom Kanskom festivalu u maju 2023. godine.

Sve o novom gej vesternu španski reditelj je objavio gostujući u podkastu koji vodi pevačica Dua Lipa – „At Your Service“.

Novi film, koji će trajati tridesetak minuta, Almodovar je opisao kao „kvir vestern“, jer se priča vrti oko „dva muškarca koji se vole“. Likovi, koje igraju Hok i Paskal, u tom ljubavnom odnosu ponašaju se, objasnio je reditelj, „na potpuno suprotan način“:

„Ovo je priča o muškosti u dubokom smislu, jer je vestern, sam po sebi, muški žanr. I film u sebi ima mnogo elemenata vesterna – tu su revolveraši, tu je ranč, ali i šerif“, otkrio je reditelj.

Ali, ima i ono što vesterne nikako ne odlikuje, dodao je Almodovar, a to je nesvakidašnji dijalog.

„Mislim da takav dijalog između dvojice muškaraca nikada nije viđen ni u jednom vesternu. Takvu gej ljubav videli niste. Ne bi trebalo da pričam više… Možda sada i previše otkrivam… Ako nastavim, znaćete sva iznenađenja koja vas čekaju u scenariju“, kazao je Almodovar.

Pedro Almodovar, prethodno je potpisao još jedno kratko ostvarenje – „Ljudski glas“ s Tildom Svinton, čija je premijera bila u Veneciji.

Dok je snimao „Strange Way of Life“ Pedro Almodovar se za „Indi vajer“ prisetio ostvarenja s relativno sličnom tematikom. I pomenuo je vestern za koji je Ang Li dobio Oskara za najbolju režiju – „Planinu Broukbek“ iz 2005. godine s Džejkom Džilenholom i Hitom Ledžerom. Almodovar je tada odnos između te dvojice filmskih kauboja nazvao „nedovoljno požudnim“, a rekao je i da je „ovo njegov odgovor na „Planinu Broukbek“, prenosi Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare