Abdulrazak Gurna o Nobelovoj nagradi: Mislio sam da se neko šali

Kultura 07. okt 202120:12 > 20:19 1 komentar

"Mislio sam da se neko šali, da mi neko nepoznat kaže: dobili ste Nobelovu nagradu. Mislio sam - kako da ne. Zahvalan sam Švedskoj akademiji što je nagradila mene i moje delo", rekao je književnik Abdulrazak Gurna iz Tanzanije, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2021. godinu.

Ovaj pisac nagrađen je za „beskompromisan i saosećajan prodor u efekte kolonijalizma“, saopštio je Nobelov komitet za dodelu nagrada.

POVEZANE VESTI

Gurna je rođen 1948. godine i odrastao je na ostrvu Zanzibar u Indijskom okeanu. Kao izbeglica stigao je u Englesku krajem šezdesetih. Objavio je deset romana i niz kratkih priča.

Od 1980. do 1982. predavao na Univerzitetu Kano u Nigeriji, da bi se zatim preselio na Univeritet u Kentu gde je doktorirao. Sada je profesor i direktor postdiplomskih studija u okviru Katedre za engleski jezik na tom univerzitetu.

Njegov glavni akademski interes je postkolonijalno pisanje i diskursi povezani sa kolonijalizmom, pogotovo kada se odnose na Afriku, Karibe i Indiju.

Akademija je saopštila da se u „Gurnahovom književnom svetu sve pomera – sećanja, imena, identiteti“.

„Beskonačno istraživanje, podstaknuto intelektualnom strašću, prisutno je u svim njegovim knjigama“, navodi se u saopštenju Akademije i dodaje da je to očigledno i u njegovom najnovijem romanu, iz 2020. godine, “Afterlives”, koji je počeo da piše kao 21-godišnji izbeglica.

Ističe se i da su Gurnahova dela „upečatljiva“ zbog posvećenosti istini i „njegove averzije prema simplifikaciji“.

„Njegovi romani odstupaju od stereotipa i pružaju nam uvid u kulturološku raznolikost istočne Afrike koju mnogi u drugim delovima sveta ne poznaju“, ističe se u saopštenju Švedske akademije.

„Mislim da je sjajno i divno. To je velika nagrada, tako ogroman spisak izvanrednih pisaca. I dalje sabiram utiske“, rekao je Gurnah za agenciju Rojters u odgovoru na pitanje kako se oseća nakon vesti da je dobio Nobelovu nagradu.

„To je bilo potpuno iznenađenje. Morao sam da sačekam i da čujem da objave pre nego što sam mogao da u to poverujem“, naglasio je ovogodišnji dobitnik Nobela za književnost.

Gurnah će dobiti i novčanu nagradu od milion i sto hiljada dolara.

Nobelove nagrade biće zvanično uručene u decembru. Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija.

Odluka da Nobelovu nagradu za književnost dobije Abdulrazak Gurna iz Zanzibara jedno je od najvećih iznenađenja u novijem periodu, ocenio je pisac, književni kritičar i izdavač Gojko Božović za Tanjug.

„Može se primetiti da poslednjih godina Nobelov komitet donosi odluke koje su naizmenične. Povremeno izazivaju kontroverze i javne rasprave, a onda usledi godinu ili dve u kojima je najveći deo književne javnosti iznenađen i više želi da sazna razloge iz kojih je ta odluka doneta nego što se bavi delom samog pisca“, rekao je Božović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare