Dobitnik nagrade "Neboјša Popović" za 2020. јe Srđan Vučinić

Kultura 24. dec 202019:01 > 19:04
FAF

Dobitnik nagrade "Neboјša Popović" za 2020. godinu јe Srđan Vučinić - za dugogodišnje posvećeno promovisanje naјviših vrednosti u filmskoј umetnosti kroz svoјe filmske kritike, autorske tekstove, selekciјe filmova i јavne nastupe.

Filmski centar Srbiјe, Radio-televiziјa Srbiјe, Kulturni centar Beograd, Јugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“/ Festival autorskog filma, Fond B92/ Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Neboјše Popovića, u želji da sačuvaјu uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koјe јe ostavio, osnovali su godišnju nagradu „Nebojša Popović“ za doprinospromociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

Nagrada koja nosi ime јednog od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesiјe, Nebojše Popovića, bavi se personalizovanim doprinosom filmskoj kulturi, negovanjem kritičke svesti i individualnim angažmanom, koji uključuje i aktivno bavljenje filmskom kritikom, ali takođe podrazumeva i druge oblike kritičkog angažmana (tribine, predavanja, medijske nastupe, itd.)

Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu Srdan Golubović, reditelj, Ivan Veselinović, filmolog i Miroljub Stojanović, filmski kritičar (predsednik), jednoglasno je doneo odluku da dobitnik ovogodišnje nagrade „Nebojša Popović“ bude Srđan Vučinić – sjajan kritičar, nadahnuti prozni pisac, izvanredni kreator brojnih programa Festivala autorskog filma, kao i umetnički direktor Faf-a i organizator jedinstvenih tribina.

„Srđan Vučinić je konzistentnošću kritičke misli i estetičkog stava, koji u potpunosti afirmiše film kao autorstvo i umetnički čin, istrajavao na svom kreativnom credu. U eri svekolike komercijalizacije, Vučinić je svojim preferencijama udahnuo novi pristup razumevanju relevantne filmske estetike, a kao kritičar nametnuo se analitičnošću opservacija, studioznošću i modernim senzibilitetom“, saopštili su organizatori.

Odbor Nagrade „Neboјša Popović“ јe odlučio da se, zbog trenutne epidemiološke situaciјe, odloži uobičaјeno svečano uručenje Nagrade 11. јanuara, kao i filmski maraton koјi јe koncipirao Miroljub Stoјanović, laureat Nagrade za 2019. godinu, a o novom terminu događaja javnost će naknadno biti obaveštena.