Milovan Danojlić i Peter Handke laureati "Velike nagrade Ivo Andrić"

Kultura 23. dec 202012:53 > 12:56
N1

Ovogodišnji dobitnik književne "Velike nagrade Ivo Andrić“ Andrićevog instituta za životno delo je pesnik Milovan Danojlić, saopštio je akademik Jovan Delić, dok je najbolja knjiga objavljena u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom godine "Drugi mač - Majska povest" Petera Handkea.

„Ovom nagradom i odlukom da sa jedne strane imamo Handkea, a sa druge Danojlića, Institut se primakao ideji da spaja nacionalnu i svetsku književnost“, rekao je Delić.

Nagradu obično uručujemo oko Svetog Save u Andrićgradu, ali zbog epidemiološke situacije sada ne znamo kada će to i gde biti, rekao je Delić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Pored Delića, u žiriju su bili književnik Muharem Bazdulj i književni kritičar Želidrag Nikčević.

Bazdulj je rekao da mu je posebno drago što su kao najbolji roman nagradili „Drugi mač“ Handkea, jer bi mu dodela životne nagrade posle Nobelove nagrade delovalo kao „rutinerski potez bez rizika“.

Prema njegovim rečima, ova nagrada je i prva za taj roman i biće mu drago ako ona čitalačkoj publici skrene pažnju na tu knjigu.

Od Ive Andrića i Miloša Crnjanskog, rekao je Nikčević, do Danojlića i Handkea nismo imali takvo preplitanje naše i svetske sudbine i problematike.

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni svetski reditelj Emir Kusturica, osnovan je 28. juna 2013. godine.

Institut je jedinstvena ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Republike Srpske i Srbije da u tim oblastima ostvare značajne rezultate.