Još dve nagrade za "Oazu", priznanja na filmskom festivalu u Kotbusu

Kultura 15. dec. 202014:57
Podeli:
Izvor: Promo / FCS, film Oaza Ivana Ikića

Na upravo završenom, tridesetom po redu Filmskom festivalu u Kotbusu, u Nemačkoj, srpski film "Oaza" Ivana Ikića osvojio je dve nagrade - Nagradu za izuzetnu glumačku izvedbu i Nagradu FIPRESCI.

Mladi glumci Marijana Novakov, Valentino Zenuni i Tijana Marković, koji u „Oazi“ tumače noseće uloge, osvojili su Nagradu za izuzetnu glumačku izvedbu. Uz to, film „Oaza“ i njegov reditelj Ivan Ikić dobili su i Nagradu FIPRESCI koju dodeljuju filmski kritičari i filmski novinar.

POVEZANE VESTI

 Novakov, Marković i Zenuni, štićenici iz domova za decu i mlade „Sremčica“ i „Srce u Jabuci“, zajedno su osvojili Nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje. Žiri festivala u svom obrazloženju istakao je da dirljivo glumačko izođenje, ovo troje mladih štićenika, otkriva jedinstvene osobine njihovih likova i na živ način prikazuju kompleksnost adolescentskog života obeleženog nevinošću, ljubavlju, zavisti i željom.

U onlajn obraćanju, prilikom primanja nagrade, mladi glumci su izjavili da ih je nagrada veoma obradovala jer je prepoznat njihov rad. Ovu priliku su iskoristili da se zahvale festivalu, kao i filmskoj ekipi sa kojom su radili i sprijateljili se.

Za Marijanu, Tijanu i Valentina ovo je prvo pojavljivanje na filmu, a uloge su spremali u okviru jednoipogodišnjeg procesa proba sa rediteljem Ikićem i ekipom filma „Oaza“, Pored pomenutog trojca, u filmu „Oaza“, u ostalim ulogama pojavljuje se još oko 30 štićenika Doma „Sremčica“, a podršku su im pružile iskusne kolege Goran Bogdan, Maruša Majer i Draginja Voganjac.

Izuzetan doprinos u realizaciji filma dao je i Dom Sremčica. Direktorka ove institucije, Marina Vidojević, ovim povodom je izjavila da je izuzetno srećna i ponosna na uspeh koji su korisnici ostvarili i istakla je da je: „učešće u ovom projektu doprinelo većoj vidljivosti osoba sa invaliditetom, što predstavlja dokaz da korisnici sa intelektualnim poteškoćama mogu da budu ravnopravni učesnici u društvu.“

„Oaza“ je nesvakidašnja ljubavna priča smeštena u dom za mlade sa posebnim potrebama, koji uprkos ograničenjima koje je pred njih postavio život, pokušavaju da ostvare svoje želje koje u njima budi mladost i potreba za samostalnošću.

Film „Oaza“ premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji u okviru programa Dani autora gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film – Europa Cinemas. „Oaza“ je nakon toga nagrađena i na Zagreb Film Festivalu, festivalu CinEdays u Skoplju, Pritajeni tigar, skriveni zmaj u Pinjau u Kini i na festivalu u El Guni u Egiptu.

Prestižni filmski časopis „Variety film“ nazvao je ovo ostvarenje „provokativno realističnim“, pohvalivši poštovanje koje autor ukazuje akterima, dok je „Screen“, pored autentičnosti filma, istakao njegovu senzitivnost.

Film „Oaza“ realizovan je u ko-produkciji Srbije (Sense Production), Slovenije (Tramal Films), Holandije (Keplerfilm), BIH (SCCA/Pro.ba) i Francuske (Les Films d’Antoine), uz podršku nacionalnih filmskih centara, kao i fondova Evropske komisije i Saveta Evrope.