Istraživanje: Mediji oskudno izveštavaju o kulturi

Kultura 14. dec 202014:51 > 14:54
Shutterstock

Najave događaja i vesti dominantan su oblik izveštavanja o pozorišnoj umetnosti, dok se forme poput članaka, reportaža ili kritika prisutne tek povremeno i to samo u jednom broju dnevnih listova, sapštio je list "Danas" na osnovu monitoringa medija koji je sproveo u okviru projekta "Kako mediji izveštavaju o pozorišnoj umetnosti".

Monitoring koji je obuhvatio period od početka jula do druge nedelje oktobra okriva i da pojedini mediji jedva da izveštavaju o pozorištu, a i kad to čine, njihov sadržaj se svodi na puku informaciju.

U onim medijima u kojima još postoje kulturne rubrike dominiraju vesti ili izveštaji sa konferencije, a tek nekoliko dnevnih listova u značajnom broju doprinose pisanju o pozorištu kroz intervjue, teme i reportaže.

Pozorišna kritika, kao najozbiljnija forma razmatranja ove umetnosti, sam je raritet u dnevnoj štampi, navodi se u izveštaju koji je medijima prosledio list „Danas“.

Podaci prikupljeni tokom monitoringa pokazuju da je u periodu između 1. jula i 30. septembra objavljeno je ukupno 216 sadržaja koji su se odnosili na pozorišta u osam dnevnih listova (Politika, Danas, Večernje novosti, Blic, Kurir, Alo, Informer, Srpski telegraf).

Među dnevnim listovima, po broju medijskih sadržaja posvećenih pozorištu izdvajaju se „Večernje novosti“ (55), „Politika“ (49) i „Kurir“ (34), dok je najmanje prostora pozorišnoj umetnosti posvećivao „Informer“ (9) i „Alo“ (jedan).

U listu „Danas“ bilo je 33 sadržaja koji su se odnosili na pozorište, u listu „Blic“ 25, a u listu „Srpski telegraf“ 10.