Osude smena u Šapcu: PEN centar, NKSS – progon i politički intervencionizam

Kultura 14. dec 202013:20 > 14:46
Podeli:
Izvor: Nova.rs/Zoran Lončarević/Screenshot/Youtube/Nedeljno Popodne

Srpski PEN centar ocenio je da smene upravnice Šabačkog pozorišta Milene Bogavac i direktorke Narodnog muzeja u tom gradu Nele Tonković, predstavljaju "opasan politički intervencionizam u kulturi koji ugrožava profesionalni nivo kulturnih institucija i njihove ostvarene umetničke rezultate". Smene je osudila i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

PEN centar je ocenio da su „dve uspešne žene, osvedočene prvakinje u svojoj struci“ smenjene po kratkom postupku, „usred svojih regularnih mandata, bez obzira na njihove javno priznate i isticane rezultate u vođenju tih ustanova“.

„Vlasti u Šapcu su ovim čistkama pokazali da ih suštinski ne zanima kvalitet rada kulturnih institucija, već im je cilj da njima rukovode provereni partijski kadrovi a ne izuzetni umetnici i stručnjaci u kulturi. Zbog takve politike i prakse smo sve dalje od dobrih institucija i od evropskih standarda“, stoji u saopštenju.

Srpski PEN centar je zatražio profesionalizaciju upravljanja u javnim ustanovama kulture i i da poštovanje programske i kulturne autonomije tih ustanova bude obaveza njihovih osnivača.

NKSS: Nedopustivi nezakoniti postupci, ministarstvo da se suprotstavi

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) ocenila je „nedopustivim nezakonite postupke“ po kojima je Skupština grada Šapca razrešila dužnosti direktorku Narodnog muzeja Nelu Tonković i direktorku Šabačkog pozorišta Milenu Bogavac.

„Ne samo da se radi o štetnom i netransparentnom postupanju, već ovaj čin predstavlja još jedan u nizu incidenata kojima se sprovodi nasilje nad kulturnim radnicima, umetnicima i njihovim delima“, navela je NKSS.Kako je rečeno, „ovo je još jedan čin progona umetnika i kulturnih radnika, ovaj put motivisan političkom nepodobnošću, koja nije i ne može biti legalan kriterijum za smenu sa ovih pozicija, već to moraju biti stručnost i kvalitet obavljanja posla, a na to nisu iznete zamerke u ovom slučaju“.

„Ministarstvo kulture i informisanja ima obavezu da se suprotstavi kršenju Zakona o kulturi i da javno izrazi podršku koleginicama koje su profesionalno i savesno obavljale svoje dužnosti, a kojima je oduzeto pravo na mandat u trajanju koje je Zakonom propisano“, poručeno je u saopštenju.