Umetnici osuđuju smenu Minje Bogavac: Neopravdana politička odluka, teror neukih

Kultura 12. dec 202023:45 > 23:52
N1

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica ocenio je da je dosadašnja direktorka Šabačkog narodnog pozorišta Minja Bogavac uzdigla tu kuću i dala joj dodatnu vidljivost tako da njena smena nije opravdana.

„Reč o jednoj političkoj odluci, što je u potpunosti neprihvatljivo. Mislim da se treba maksimalno angažovati da do toga ni u ovom, ni u sledećim slučajevima ne dođe“, rekao je Ivan Medenica za list Danas.

Pozorišni reditelj Kokan Mladenović izjavio je za taj list da se nije nimalo iznenadio što je dolaskom Srpske napredne stranke na vlast u Šapcu Minja Bogavac smenjena.

POVEZANE VESTI

„Mnogo veće iznenađenje bilo bi da Minja Bogavac, nakon promene gradske vlasti u Šapcu, nije smenjena. Uravnilovka proseka, bezidejnosti i svekolikog poltronstva uzima u Srbiji više žrtava od aktuelne epidemije. Takav teror neukih ne priznaje znanje, kvalitet, stručnost, već maše partijskim knjižicama tamo gde njihov ideolog i vladar prolazi, vozeći se po zamišljenim autoputevima i praznim obećanjima“, rekao je Mladenović.

Pozorišna kritičarka, novinarka i urednica Aleksandra Glovacki ne veruje da se šabačka vlast plaši repertoara koji postavlja Milena Bogavac, već da „hoće da mestom direktora pozorišta namire još jednog svog piona i glasača“.

„Kakistokratija, ili vladavina najgorih, niti je naš izum, niti je od juče, ali to nas neće spasiti od njenih pogubnih, zaista pogubnih posledica. Jer, kad u jednom društvu moć imaju neuki a pokvareni, za očekivati je da će sve što mogu rasprodati i pokrasti, a ostatak će uništiti bez nekog naročitog truda. Nova šabačka vlast je očigledan primer za to“, rekla je Glovacki.

Bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović smenjivanje Milene Bogavac s mesta direktorke Šabačkog narodnog pozorišta ocenio je kao nastavak kriminalnog ponašanja vlasti.

„Mafija je u ime SNS-a onemogućila slobodne izbore u Šapcu. Nelegalna i nelegitimna skupština u Šapcu brutalno krši zakon na svakom koraku. Isključivo od nas zavisi koliko ćemo se brzo organizovati i na slobodnim izborima stvoriti mogućnost za normalan život u našoj zemlji“, rekao je Zelenović.

Milena Minja Bogavac diplomirala je na katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti, njeni tekstovi izvođeni su na scenama domaćih i evropskih pozorišta, a nagrađena je Sterijinom nagradom za najbolji dramski tekst 2018. godine za dramu „Jami distrikt“, kao i priznanjima „Borislav Mihajlović Mihiz“ za dramsko stvaralaštvo i „Josip Kulundžić“ za izuzetan uspeh u oblasti pozorišta, podseća Danas.

Bogavac je ranije za N1 izjavila da je u ponedeljak gradski većnik zadužen za kulturu informisao da će biti smenjena, kao i da se u dokumentu kojim je razrešena navode članovi zakona koji omogućavaju smenu direktorke pre isteka mandata, ali je izostalo objašnjenje koju je od tih stavki ona prekršila.

„Problem je ovde što nečiji lični stavovi i ideje koje neko predstavlja postaju bitniji od realnih dokazavih stvari, a tiču se rezultata, i načina vođenja neke ustanove“, istakla je doskorašnja direktorka Šabačkog pozorišta.

Dodala je i da je sa novim vlastima u Šapcu bilo veoma teško sarađivati zbog čega smenu shvata kao olakšavajući momenat, jer kako je rekla, mnogo je teže biti direktorka koja nema podršku osnivača, nego biti slobodna umetnica koja se slobodno izražava.