Gojković: Budžet za kulturu će, uprkos pandemiji, biti blago uvećan

Kultura 04. dec 202016:27 > 16:31
Podeli:
Izvor: Tanjug/Ministarstvo kulture

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je u Čačku da i pored teške situacije zbog pandemije budžet za kulturu neće biti umanjen, već blago uvećan, kao i da će se više ulagati u programe, kao što su "Gradovi u fokusu".

Maja Gojković je, posle obilaska Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, rekla da je Čačak veoma aktivan na polju kulture, da postoji dobra saradnja i na institucionalnom i programskom nivou, kao i da se ta galerija odazvala na poziv Uneska da se obeleže godišnjice rođenja eminentnih ličnosti iz oblasti kulture u periodu 2022-2023, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je pohvalila Čačak, jer je jedini grad koji se javio na poziv Ministarstva i prijavio svoj program za obeležavanje godišnjice 150 godina od rođenja Nadežde Petrović.

Maja Gojković je najavila da su u toku pripreme za buduću prestonicu kulture Srbije, što je nova kategorija i sa tim pripremama trebalo bi da krene sledeće godine, a onda bi bilo omogućeno gradovima da učestvuju u njemu.

Kada je reč o pandemiji, Maja Gojković smatra je, pored života i zdravlja ljudi, najugroženija ekonomija, a zatim kultura.

„Pandemija kao da se sa svoje strane trudi da uništi, uguši kulturu, a bez kulture savremeni svet i uopšte civilizacija ne može da opstane. Vidim koliko je kultura žilava, otporna i bori se da pronalazi nove modele komunikacije sa publikom. Teško je i biće teško i u budućnosti, jer kada izgubite svoju publiku, kasnije je teže vratiti je“, rekla je Maja Gojković.

Maja Gojković je u Čačku u okviru akcije „Zelena Srbija“ zasadila sadnice u dvorištu Narodnog muzeja, a potom posetila i Gradsku biblioteku.