Gojković: Agenda Zapadnog Balkana dobra prilika za kulturnu saradnju u regionu

Kultura 02. dec 202011:35 > 11:40
TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE /GORAN ZLATKOVIC

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da Srbija prepoznaje Agendu Zapadnog Balkana kao dobru priliku za podsticanje kulturne saradnje i razmene u regionu, kao i da ova vrlo sadržajna platforma koristi ljudskom kapitalu, održivosti umetnosti i ukupnom razvoju našeg regiona, saopšteno je iz tog ministarstva.

„Da bi se ostvarilo poverenje i razumevanje, mora se ceniti različitost. Kulturne veze i poštovanje zajedničkih evropskih vrednosti nam upravo u tome pomažu“, istakla je Gojković na onlajn sastanku ministara „Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuku, istraživanje i inovacije“.

Gojković je napomenula da Srbija nastavlja svoje partnerstvo u programu Kreativna Evropa 2021-2027.

„Ovaj program će povećati aktivno učešće u našim zajedničkim projektima i tako biti od velike koristi socijalnom i ekonomskom razvoju regiona. U tom kontekstu, Ministarstvo kulture i informisanja u potpunosti podržava buduću Evropsku prestonicu kulture, Novi Sad, kao jedan od prvih gradova izvan EU koji je osvojio ovu tituluˮ, istakla je ministarka.

Podsetivši da je Novi Sad centar srpske kulture i stvaralaštva, da je grad muzeja, galerija, pozorišta i festivala od međunarodnog značaja, ali i dom za 26 nacionalnih manjina, pozvala je učesnike sastanka da posete kulturnu prestonicu Evrope 2022. godine.

Kako se dodaje u saopštenju, Gojković je izrazila spremnost ministarstva da se uključi i u druge akcije EU, kao što je manifestacija Dani evropske baštine, ali i u ekspertske grupe za otvoreni metod koordinacije u oblasti kulture.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo jer je Agenda prepoznala značaj procesa digitalne transformacije za kulturu, koja će podstaći digitalni pristup kulturi i pomoći u očuvanju spomenika kulture za buduće generacije.

Podsetivši na izazovna vremena za kulturu i umetnost, zbog poražavajućeg uticaja pandemije kovid-19 na kulturu i kreativne industrije, ona je rekla da Vlada Srbije ulaže napore u zaštitu kulturnog života u Srbiji.

„Usvojili smo pakete finansijskih mera za sektor kulture i podržavamo nove kanale komunikacije sa javnošću i zajedno moramo da nastavimo potragu za najboljim rešenjima za podršku i zaštitu osetljivih sektora kulture u narednim mesecima i godinama“, zaključila je ministarka Gojković.

Evropska komisija osnovala je 2012. godine „Zapadnobalkansku platformu za obrazovanje i obuke“ u cilju razmene iskustava, primera dobre prakse i regionalne saradnje u rešavanju sličnih pitanja iz oblasti obrazovanja.