Žan Pol Gotje u MSU, izložba venčanica otvorena onlajn

Kultura 28. nov 202020:58 > 21:00
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Izložba "Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve - Žan Pol Gotje", otvorena je danas u Muzeju savremene umetnosti. Svečano otvaranje ove gostujuće putujuće izložbe Muzeja lepih umetnosti u Montrealu, koje u MSUB-u ima evropsku premijeru, a organizovana je na inicijativu v.d. direktora Viktora Kiša uz protivljenje celog kustoskog tima, održano je onlajn na Youtube kanalu muzeja.

Posetioci mogu uživo da pogledaju izložbu uz poštovanje svih epidemioloških mera, u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima, naveo je MSU.

POVEZANE VESTI

 „Muzej savremene umetnosti u Beogradu, po ugledu na brojne svetske muzeje, otvaranjem izložbe Žan Pol Gotjea Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve konačno otvara i svoja vrata visokoj modi koju predstavlja kao savremenu umetnost“, poručio je v.d. direktora MSUB Viktor Kiš povodom svečanog otvaranja izložbe, koja će trajati sve do 14. februara 2021. godine.

Evropska premijera izložbe Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotjea, sa 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, nastaje kao finale izložbe Modni svet Žan Pol Gotjea: od trotoara do modne piste koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi, navodi se u saopštenju.

Poseban ekskluzivitet, kako se navodi, beogradske postavke izložbe “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” je svetska premijera osam Gotjeovih venčanica koje ranije nisu bile deo postavke.

Kiš je dodao i da je bilo veoma izazovno u ovim teškim okolnostima i pandemijom koja je zahvatila i usporila ceo svet, organizovati ovu izložbu.

Danas je zvanično otvorena izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve – Žan Pol Gotje onlajn otvaranjem na našem YouTube kanalu kao i posetom naših prvih posetilaca.
~
Foto: Bojana Janjić/MSUB

Posted by MSUB / MoCAB on Saturday, 28 November 2020

„Iako je bilo teško izvesti celokupnu izložbu i prikupiti sredstva, imali smo sreću da nam u tome pomognu brojni sponzori koji su prepoznali važnost i podržali ovaj kulturni projekat i samim time nam omogućili da se približimo svetu. Žao mi je što se ovakva izložba nije desila i ranije, recimo pre deset godina, jer šalje jednu izuzetno važnu poruku da budemo svoji, gledamo sebe i postižemo svoje ciljeve. Da budemo slobodni i svoji“, istakao je Kiš.

Gotje: Volim Beograd, voleo bih još jednom da vidim vaš lepi grad

Putem video linka obratio se lično i francuski dizajner Žan Pol Gotje, koji nije uspeo da dođe na otavranje izložbe u Beogradu zbog epidemiološke situacije u Francuskoj.

“Dobar dan Beograde, ja sam Žan Pol Gotje. Veoma sam srećan da ste nas pozvali da vam pokažemo izložbu „Ljubav je ljubav“. Da, istina je – ljubav je ljubav, a ja volim Beograd. Srećan sam da ćete videti izložbu o stvarima koje čine da sanjamo, ukoliko imamo lepe uspomene. Srećan sam, ali nažalost ne mogu da budem sa vama, još uvek sam u Parizu zbog pandemije. Ali misliću na vas, a imam sjajnog ambasadora, koja radi sa mnom već 12 godina – Jelka Musić, inače Srpkinja. Hvala svima vama, nadam se da ćete voleti izložbu, i obećavam da ću pokušati da dođem pre nego što se završi. Voleo bih da je vidim u Beogradu, da još jednom vidim vaš lep grad“, poručio je Žan Pol Gotje dan uoči otvaranja.

Gotjeove venčanice biće izložene naredna tri meseca, odnosno do 14. februara 2021. godine na petom nivou MSUB-a.

Kustoski tim MSUB-a ranije se usprotivio planu v.d. direktora o gostovanju izložbe venčanica Žan-Pola Gotjea, smatrajući da takvi eksponati nisu primereni programskoj politici MSUB-a.