Korona-mere "blokiraju" pozorišta, Krizni štab se ne oglašava na apel ministarke

Kultura 25. nov 202016:50 > 26. nov 2020 19:20
N1

Uprkos apelu ministarke kulture Maje Gojković i sekretara za kulturu Grada Beograda Ivana Karla, Krizni štab se nije oglašavao o njihovom predlogu da se ustanovama kulture omogući rad do 21 sat. Iz beogradskih pozorišta ukazuju da im nove mere protiv koronavirusa otežavaju rad jer se, kako objašnjavaju, predstave ne mogu igrati u ranim popodnevnim satima. U teškoj poziciji su i alternativna pozorišta bez redovnih prihoda, naročito od početka pandemije.

Uprkos distanci, maskama i dezinfekciji, čini se da predstava do daljeg neće biti, jer skraćenje radnog vremena ustanova kulture do 18 časova onemogućava uobičajen pozorišni život. Beogradska pozorišta, ipak, još ne znaju kako će ubuduće raditi.

POVEZANE VESTI

 „Ono što je svakako teško, a to je da držimo predstave tokom dana radnim danima, što se ne odnosi na vikend. I ranije je Jugoslovensko dramsko pozorište imalo organizovane matinee tokom vikenda. Tako da ćemo se truditi da, ukoliko ove mere ostanu na snazi, igramo predstave tokom vikenda, tokom dana. Čekamo još uvek odluku republičkog Kriznog štaba u odnosu na predlog ministarke kulture Maje Gojković, sad, da li će doći do te promene, još uvek ne znamo“, kaže Tamara Vučković Manojlović, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

A ministarka i beogradski sekretar za kulturu Ivan Karl apelovali su na Krizni štab da od novih mera izuzme ustanove kulture, jer kažu da to nisu rizična mesta. O njihovom predlogu da im se omogući rad do 21 sat, Krizni štab se nije oglašavao. Glumci su skeptični. Kažu da je rad pozorišta usred rekordnih brojeva novozaraženih koronavirusom, gotovo nemoguć.

„To jest, moguć je, ali to bi bio opšti haos. To bi onda zaista bilo potencijalno leglo zaraze. Da li je sve sprovedeno na najbolji mogući način, nije. Ajde da malo kasnije, kada se ovaj talas završi, da pravimo retrospektivu o celoj prethodnoj godini, o tome  da li je nešto bilo bolje ili gore. Ja ne mislim da nužno mora, po svaku cenu, ako ovo radi, zašto rade restorani i kafići, a ne rade pozorišta. Pa nije, čak nije ni isto“, smatra glumac Milan Marić.

Nije ista ni pozicija institucionalnih i alternativnih pozorišta u pandemijskim uslovima, a nove mere protiv koronavirusa na pozornicu su izvele njihove stare probleme.

„Naravno da je nezavisnoj sceni teže, jer mi nismo finansirani od strane države. Odnosno, eto, mi konkretno, kao Reflektor teatar nikada nismo bili, iako svake godine apliciramo. Prosto, nezavisna scena je i ovako u jako teškoj situaciji, a kamoli sad u kovid periodu. Glumci i glumice kod nas rade honororno i nemaju te neke prijave i prilive i neke prihode, tako da im je utoliko teže. A i glumci koji nisu zaposleni u pozorištima, prosto treba da se zapitamo, šta se sa njima dešava“, rekao je Marko Panajotović, iz Reflektor teatra.

Direktori beogradskih pozorišta ubuduće će se sastajati sa predstavnicima gradske vlasti i Ministarstva, a na tim sastancima će biti razmatran dalji rad pozorišta čija će vrata do daljeg, izgleda, uglavnom biti zatvorena.