"Jugojugoslavija" nagrađivanog nemačkog reditelja Bona Parka u BDP-u

Kultura 18. nov 202020:04 > 20:08
N1

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) premijerno izvodi 20. novembra predstavu “Jugojugoslavija” nagrađivanog mladog nemačkog autora i reditelja Bona Parka, muzički komad sa nostalgičnim osvrtom na utopijske ideale, disonantne glasove ućutkivanih protivnika, apsurde mentaliteta i navika na ovom prostoru, ali iz globalne vizure raslojavanja sveta, piše Seecult.

Park je studirao slavistiku na Humboltovom univerzitetu u Berlinu, s posebnim interesovanjem za srpski jezik i književnost, a više puta je i posetio Beograd. Zainteresovao se za raspad Jugoslavije budući da je rođen u zemlji koja je bila podeljena na Istočnu i Zapadnu Nemačku, a njegovi roditelji su došli iz zemlje koja je podeljena na Severnu i Južnu Koreju.

“Pitao sam se da li bi na mapi mogle da postoje istočna, zapadna, severna i južna Jugoslavija, kakve su mogućnosti za ujedinjenje, kakva su sećanja običnih ljudi na divna i problematična vremena zajedničkog života”, naveo je povodom predstave “Jugojugoslavija” Park, saopštilo je BDP, a penosi Seecult.

Park (33) je jedan od najznačajnijih mladih nemačkih pozorišnih stvaralaca – nedavno ga je pozorišni časopis “Teatar hojte” proglasio za najboljeg mladog reditelja, a njegovu operu za mlade “Tri milijarde sestara” za najbolju predstavu (P14 – Foksbine).

Njegov rad se odlikuje svojevrsnom melanholijom i istančanim osećajem za apsurde socijalne i političke svakodnevice.

Bio je gostujući reditelj u švajcarskom ZHdK-u i gost-student u produkcijama Franka Kastorfa, Vernera Šredera i Heiko Kalmbah. Njegove predstave i drame izvode se u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Rusiji.

Total dizajn projekta “Jugojugoslavija” potpisuju Julija Nusbaumer i sam Park, koji je i autor koncepta i teksta. Prevod je uradila Bojana Denić, konsekutivni prevod potpisuje Dušan Nikolić, kompozitor je Ben Rosler, a dramaturg je Luka Kurjački. U predstavi igraju: Isidora Simijonović, Jadranka Selec, Jelena Čvorović Paunović, Nikola Malbaša, a nastupa i Dečji hor.

Pretpremijera je zakazana za 19. novembar, a premijera za 20. novembar, dok je prva repriza 22. novembra na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”.

Zbog epidemioloških mera zaštite, broj karata je ograničen i mesta nisu numerisana, a predstava počinje u 18 sati.