Nagrada za "Oazu" Ivana Ikića i na Zagrebačkom filmskom festivalu

Kultura 15. nov 202015:38 > 15:53
Promo

Nakon osam dana onlajn programa, tokom koga je prikazano oko sto filmova iz čitavog sveta, dodeljene su nagrade 18. Zagrebačkog filmskog festivala (Zagreb Film Fest). Nagrada "Zlatna kolica" za najbolji film festivala pripala je "Oazi" u režiji Ivana Ikića.

Nakon nekoliko nagrada u nizu od svetske premijere na programu Venecijanskog filmskog festivala do danas, „Oaza“, film koji je nastao u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske, nastavlja festivalski pohod.

POVEZANE VESTI

 Pobeda „Oaze“ u Zagrebu obrazložena je sledećim rečima: „Ovaj film prikazuje ljude koji su čitav život izolovani i kojima svet retko kad daje priliku da se osete najboljim u nečemu. Reč je o ostvarenju koje nadilazi kategoriju najboljeg filma i granice najboljih glumaca, a kroz sam postupak daje ruku onima kojima je to najpotrebnije, pružajući im priliku ne samo da postanu izvanredni glumci nego i da se izraze i pokažu da je za ljubav potrebno malo i da su oni za to sposobni. Nagrada Zlatna kolica ide reditelju i njegovom timu koji su uspeli da ne iznevere poverenje i da svetu prenesu vapaj onih koje niko ne želi čuti.“

Žiri dugometražnog programa Zagrebačkog filmskog festivala radio je u sastavu: Ivana Mladenović, Marko Škop i Damjan Kozole, a nagrada podrazumeva i novčani iznos od 4.000 evra.

Priča Ikićevog filma (ranije poznatog pod naslovom „Korisnici“) smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića.

Pored scenarista i reditelja Ivana Ikića (poznatog po debitantskom filmu „Varvari“ iz 2014. godine), na nastanku „Oaze“ su radili: montažer filma Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović… U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

Producenti filma su Sense Production iz Beograda (Marija Stojanović i Milan Stojanović), a koproducenti Kepler Film iz Amsterdama, Tramal Films iz Ljubljane, SCCA Pro.ba iz Sarajeva i Les Flms D’Antoine iz Pariza. Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa (potprogram MEDIA) i panevropski koprodukcioni fond Eurimages.