Bajić: Bahatost vlasti se pokazuje kroz vekove

Kultura 11. nov 202012:46 > 12:52
Izvor: N1

Reditelj Darko Bajić izjavio je u Novom danu, govoreći o svom novom filmu "Ime naroda" o Svetozaru Miletiću da se "bahatost vlasti pokazuje kroz vekove". "Bahatost vlasti je dovela do ratova, bahatost uvek dovodi do ratova. Svetozar Miletić pokušao je da nam da do znanja, da ne može da funkcioniše država bez pojedinca, bez njegove rečenice, bez dijaloga, a ako nema dijaloga, ne postoji život", kaže Bajić.

Novi film Darka Bajića, „Ime naroda“ je biografsko-istorijska drama o jednoj od ključnih ličnosti Novog Sada i srpske istorije uopšte – Svetozaru Miletiću. Film je već prikazivan i nagrađivan na festivala, a sutra će imati i svoju bioskopsku premijeru.

Bajić kaže da se u filmu govori i da je upravo posvećen današnjem danu.

„Film se vraća u 1918. godinu, počinje sa natpisom da je na početku Prvog svetskog rata odveden veliki broj Srba iz Vojvodine u logore, iz tih logora 1918. nije se vratilo više od 65 hiljada Srba, na taj način počinje film, onda se polako vraćamo, prvo u 20. vek, a onda u 19. vek“, priča on.

Ističe da je to priča o Svetozaru Miletiću koji je, kako kaže, „bio jedan od najvećih boraca za prava malih naroda u tada zajednici zemalja koja se zvala Austrougarska“.

„Mislim da je tekst Milovana Vitezovića, koji je fantastičan dramski tekst, moj koscenarista Kosta Peševski, uspeli smo da napravimo priču da podsetimo na to šta je Svetozar Miletić. Ja sam se potrudio da u ovom filmu postoje bitne rečenice, upravo o tim stvarima koje su aktuelne“, kaže on.

Kako je rekao, „bahatost vlasti se pokazuje kroz vekove“.

„Bahatost vlasti je dovela do ratova, bahatost uvek dovodi do ratova. Svetozar Miletić pokušao je da nam da do znanja, da ne može da funkcioniše država bez pojedinca, bez njegove rečenice, bez dijaloga, a ako nema dijaloga, ne postoji život“, kaže Bajić.

Dodao je da „već stalno upotrebljava floskulu da Balkan služi da se izmeri moć velikih sila“.

Ulogu Svetozara Miletića poverio je glumcu Ljubomiru Bandoviću.

„Mislim da je Ljuba Bandović po karakteru takav, njegove osobine sam želeo na neki način da sprovedem ili da dodam onome što sam razmišljao o Svetozaru Miletiću, tu se negde pogodilo“, kaže Bajić.

Premijera filma je sutra.

„Kažu da će biti neki crveni tepih, da će sve biti kako treba“, kaže Bajić.

Ističe da je „bioskop izuzetno potreban“.

„Premijere su bitne, da spasimo ljude, da istrče iz neke depresije, da se koliko toliko socijalizuju, ali ja vas molim da poštujete sve mere, Kon ima apsolutno pravo, nalazimo se u teškoj situaciji. Poštujmo jedni druge, poštujmo one koje volimo, poštujmo ljude koji po ceo dan stoje u skafanderima i pomažu da ljudi prežive i svaki dan su suočeni sa smrću, sa tragedijama, znate li kako je njima“, rekao je Bajić.