Goran Bogdan nominovan za "evropskog Oskara" za ulogu u filmu "Otac"

Kultura 10. nov 202013:57 > 14:03
Promo

Goran Bogdan nominovan je u kategoriji Najbolji evropski glumac za ulogu u filmu "Otac" Srdana Golubovića.

Evropska filmska akademija objavila je konačan spisak nominacija za Evropske filmske nagrade. Evropske filmske nagrade, koje su pandan Oskaru, najznačajnija su filmska priznanja Starog kontinenta kojima Evropska filmska akademija (EFA) svake godine slavi izuzetnost na polju filma.

Radnja filma “Otac” inspirisana je stvarnim događajima i prati priču o nezaposlenom nadničaru, koji nakon što mu socijalna služba oduzela decu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pešice kreće na put prema Beogradu gde planira da svoj slučaj predstavi samom Ministru.

U naslovnoj ulozi filma, koji kritika naziva “svojevrsnim balkanskim Paris, Texas-om” (Vladan Petković, Cineuropa) Goran Bogdan je pritajenom snagom dočarao očajnog oca, koji od gubitnika s društvene margine, postaje junak našega doba.

Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gde je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija. Za svoju ulogu Goran Bogdan je nagrađen na ovogodišinjem FEST-u, gde je film osvojio i nagradu FEDEORA, a nakon toga na Pulskom filmskom festivalu ovenčan je Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje. U Puli “Otac” je osvojio i nagradu publike Zlatna vrata i to kao prvi film sa prosečnom ocenom 5.0 u istoriji Festivala.

“Velika mi je čast i neizmerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Srećan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nežnim temama, kao što je očinstvo i borba čoveka za pronalaženjem u ovom svetu. Danas kada smo svi pomalo ‘Otac’ nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vest ulepšala ovo ludo vreme. Iz dubine srca sam zahvalan”, izjavio je povodom nominacije Goran Bogdan.

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenario zajednički potpisuju Srdan Golubović i hrvatski reditelj i scenarista Ognjen Sviličić. Film je nastao u koprodukciji čak šest zemalja – Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Dobitnici Evropskih filmskih nagrada biće poznati u subotu 12. novembra kad će se putem video-prenosa uživo iz sedišta EFA-e u Berlinu održati 33. dodela Evropskih filmskih nagrada.