Festival "Slobodna zona" od 5. novembra u bioskopskim dvoranama, ali i onlajn

Kultura 03. nov. 202018:53 > 18:57
Podeli:
Izvor: N1

Filmski festival “Slobodna zona” biće održan od 5. do 10. novembra u bioskopskim dvoranama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, ali i onlajn.

Svečano će biti otvoren svetskom bioskopskom premijerom filma “Idiot Prayer” o nedavnom koncertu Nika Kejva, održanom u praznoj dvorani Palate Aleksandra u Londonu.

Ovaj film istovremeno će biti premijerno prikazan u više od 100 gradova širom sveta. Slobodna zona ove godine donosi 70 filmova igrane i dokumentarne, art house produkcije.

Uspon desnice, korupcija, pljačkanje javnih fodova širom Evrope, ekoterorizam, neke su od tema kojima se bave ostvarenja iz ovogodišnje selekcije, rekli su organizatori, najavljujući program. 

„Većina ovih filmova zapravo odlično korespondira sa svojim temama sa onim što se događa u Srbiji, u tom smislu je ‘Slobodna zona’ moderan i savremeni festival koji je uvek aktuelan, jer se trudi da poveže sve to sa našom sredinom i da publika može da prepozna kako određeni mehanizmi mogu da se vide kroz ove filmove“, kaže direktor festivala Rajko Petrović.