Zavod za zaštitu spomenika kulture: U MSU se izvode radovi bez naše saglasnosti

Kultura 02. nov. 202013:20 > 15:54
Podeli:
Muzej savremene umetnosti MSU
Izvor: N1

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda utvrdio je da se u enterijeru Muzeja savremene umetnosti (MSU) izvode radovi bez saglasnosti Zavoda, odnosno bez utvrđenih uslova za preuzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti na projekat i dokumentaciju Zavoda, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Istaknuto je da je staklene panele i ostale elemente, koji su izmešteni, neophodno vratiti u prvobitno stanje i na taj način vratiti namenu izložbenog prostora kako je definisano nedavno realizovanim projektom rekonstrukcije MSU.

Zavod je naložio MSU da izmešteno vrati u prvobitno stanje u roku od sedam dana.

Direktor MSU: Vratićemo sve u pređašnje stanje, ne bi ni počinjali radove bez usmene saglasnosti Zavoda

Direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Viktor Kiš saopštio je da će sporna staklena pregrada biti vraćena u pređašnje stanje i da radove ne bi ni pokretali da nisu dobili usmeno uverenje Zavoda za zaštitu spomenika da im njihova uputstva nisu potrebna.

Kiš je naveo da je, uprkos usmenoj konsultaciji u kojoj je objašnjeno da premeštanje staklene pregrade ne zahteva dozvolu Zavoda jer nisu u pitanju građevinski radovi, zatraženo i formalno izjašnjavanje Zavoda, koje je usledilo tek pošto je Ministarstvo kulture i informisanja apelovalo na Zavod za zaštitu spomenika kulture da utvrdi tačno stanje na terenu.

„Želja rukovodstva MSUB bila je samo da posetiocima omogući ugodniji boravak u muzeju, da obezbedi mesto za odmor i automat za kafu i vodu koji će od izložbenog prostora biti odvojen pomenutom staklenom pregradom“, pojasnio je Kiš.

„Ukoliko je poštovanje publike koja odvoji dragoceno vreme da dođe u Muzej na Ušću, nepotrebno, a po reakcijama stručne javnosti bih rekao da jeste, onda unapred savetujem posetioce da prilikom sledeće posete muzeju ponesu svoju flašicu vode“, savetuje Kiš.