Matić o upadu na izložbu: Jedna od najštetnijih posledica – ministrovo "da, ali"

Kultura 26. okt. 202020:20 > 20:45
Podeli:
Izvor: N1

Glavni i odgovorni urednik javniservis.net Veran Matić, u svom autorskom tekstu na tom portalu, komentarišući upad i cepanje radova predstavljenih na izložbi u Staroj kapetaniji, ocenio je da je jedna od najštetnijih posledica tog napada na slobodu izražavanja i umetničke slobode u Zemunu - intenzivna javna prepiska odlazećeg ministra kulture Vladana Vukosavljevića, dodajući da se treba ugledati na reakciju francuske države nakon što je surovo ubijen nastavnik istorije.

POVEZANE VESTI

Jedan od autora izložbe, poznati karikaturista Marko Somborac, sa pravom se pita zašto policija nije reagovala dan ranije kada su organizatori prijavili pretnje smrću koje su im upućene preko društvenih mreža, navodi Matić.

Policijska stanica se, dodaje, nalazi preko puta galerije Stara Kapetanija koja se našla na meti grupe od 15 mladića sa maskama, crnim spit-fajer jaknama i kapuljačama. Zakasnela reakcija policije odslikava zbunjenost države koja se preko mandatarke Ane Brnabić oglasila isključivo povodom „da, ali“ saopštenja Ministarstva kulture i informisanja, navodi Matić.

Intenzivna javna prepiska odlazećeg ministra Vladana Vukosavljevića jedna je od najštetnijih posledica napada na slobodu izražavanja i umetničke slobode u Zemunu, ističe on.

„Ne tako davno, njegov prethodnik na tom mestu Ivan Tasovac se ponašao dijametralno suprotno. Svečano zatvarajući skup o bezbednosti novinara u regionu OEBS-a, tokom srpskog predsedavanja ovom organizacijom, Tasovac je izjavio da „skup ne bi bio zaokružen ako ne bi pomenuo dva događaja koja obeležavaju svetsku scenu, a četiri domaću kao predmet ovdašnjih preispitivanja i suočavanja sa našom bliskom prošlošću: Šarli Ebdo – 7. januar 2015, napad u Danskoj – 14. februar iste godine, Dada Vujasinović – 8. april 1994. godine, Slavko Ćuruvija – 11. april 1999. godine, Bombardovanje RTS-a – 23. april 1999. godine i Milan Pantić – 11. jun 2001. godine“. Tadašnji ministar je podsetio da se često posle masakra u Šarli Ebdou moglo čuti ili pročitati „da, ali“ i dodao „da nema tog ali“ kada su u pitanju bilo kakvo nasilje ili pritisak na novinare. Logična poledica takvog narativa sa vrha države je da su građani pre pet godina izašli na ulice da zajedno sa ministrom podrže Šarli Ebdo. Znam da će mi mnogi zameriti što sam se usudio da pomenem nekadašnjeg ministra Tasovca u pozitivnom kontekstu, ali to su činjenice koje moramo da istaknemo jer su istinite. I važne, jer prave razliku i pokazuju da država može i drugačije da reaguje, i da se prećutkivanjem i tolerisanjem ovakvih incidenata i nedovoljno jasnom osudom stvara klima za nove napade“, navodi Matić u autorskom tekstu pod nazivom „Sloboda karikature – karikatura slobode“ na portalu javniservis.net.

Matić ističe da se treba ugledati na reakciju francuske države nakon što je surovo ubijen nastavnik istorije koji je u okviru građanskog vaspitanja učenicima tumačio karikature proroka Muhameda kao ilustraciju ideje slobode.

„Pokojni nastavnik je predstavljen kao „mučenik slobode izražavanja„. Na lice mesta je došao francuski predsednik, a resorni ministar nije imao dilemu i rezervu u osudi ovog drastičnog čina koji je zgrozio svetsku javnost. Tako je Francuska još jednom svima održala lekciju. Sloboda – jednakost – bratstvo.  A kod nas, zbog nedostatka tako jasnih stavova, gestova, svakodnevnog protivljenja govoru mržnje i pretnjama, bez stalnog preventivnog rada, imamo nastavak surovih pretnji autorima izložbe, za koje Levijatan pravi lažnu vest kao osnovu za pretnje likvidacijama po društvenim mrežama“, navodi Matić.

Ako nema konstantnih reakcija političkog i društvenog establišmenta, snažnih reakcija institucija sistema, onda kada se dogodi zlo osude i presude neće imati nikakvog edukativnog i preventivnog efekta, dodaje.

„Zato reagujmo odmah i svakodnevnim gestovima, ali i sistemski kroz pooštravanje zakonske regulative i prakse, povećanje efikasnosti institucija zaduženih za bezbednost, edukacijom o efektima upotrebe novih platformi kao što su društvene mreže. Sve kako slobode za koje se borimo ne budu karikature od slobode“, zaključuje u tekstu.