Zaštita nematerijalnog kulturnog nasleđa definisana u Nacrtu novog zakona

Kultura 20. okt 202012:41 > 12:50
N1

Novi članovi Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe zahvalili su Ministarstvu kulture i informisanja, jer je u Nacrtu zakona o zaštiti kulturnog nasleđa definisalo oblast zaštite nematerijalnog nasleđa, što predstavlja osnov za prvo sistemsko uređenje ove oblasti, saopštilo je Ministarstvo.

Uvođenjem u zakonsku regulativu, briga za ovu vrstu nasleđa biće jasno definisana u sistemu zaštite kulturnih dobara, rekli su članovi Nacionalnog komiteta na sastanku sa ministrom Vladanom Vukosavljevićem.

Na sastanku, Vukosavljević je istakao da je Nacionalni komitet u prethodnom periodu radio dobro i postigao značajne rezultate u predstavljanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, s posebnim osvrtom na uspešne upise na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva Uneska.

On je naglasio da će Ministarstvo i ubuduće biti otvoreno za sve vidove saradnje na tom polju i dodao da bi trebalo intenzivirati aktivnosti Nacionalnog komiteta u cilju većeg broja upisa elemenata u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Prema njegovim rečima, potrebno je intezivirati aktivnosti i radi pripreme nominacionih dosijea za upise na Uneskove liste – Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva i Registar dobrih praksi, programa, projekata, s čim su se složili i članovi Nacionalnog komiteta.

Na sastanku je rečeno da će članovi Nacionalnog komiteta intenzivno raditi i na pokretanju inicijativa za zajedničke, multinacionalne nominacije.

U Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije do sada je upisan 51 element, dok su na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva iz Srbije upisana tri elementa – „Porodična slava“, „Kolo, tradicionalna narodna igra“ i „Pevanje uz gusle“.

U postupku upisa je četvrti element, tradicionalni zanat „Zlakusko lončarstvo“, za koji se konačna odluka o upisu očekuje u decembru ove godine.

Novom sasatavu Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe predsedavaće arheolog u penziji Bora Dimitrijević.