Ivanu Ikiću nagrada za najboljeg reditelja na festivalu u Kini

Kultura 17. okt. 202012:18 > 12:34
Podeli:
Izvor: Promo

Srpski reditelj Ivan Ikić je na 4. Međunarodnom filmskom festivalu "Pritajeni tigar, skriveni zmaj" u kineskom gradu Pinjau, nagrađen kao najbolji reditelj po oceni žirija, saopštio je Filmski centar Srbije.

Nagradu „Roberto Roselini“ dobio je za režiju filma „Oaza“, koji je premijarno prikazan i nagradjen na Venecijanskom filmskom festivalu.

Ovu nagradu u Kini je pre dve godine dobio Ognjen Glavonić za film „Teret“.

Film „Oaza“ je u Pinjau prikazan u okviru takmičarske selekcije „Pritajeni tigar“ (prvi ili drugi film snimljen izvan Azije), a nastao je u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

„Posebna mi je čast što nagrada nosi ime Roberta Roselinija i što je ove godine na festivalu prikazana retrospektiva jugoslovenskih filmova iz šezdesetih godina koji su izuzetno uticali na mene i moj rad. Marko Miler, umetnički direktor festivala, bio je naš prvi gledalac, tada još uvek, nezavršenog filma i njegova podrška i poziv na festival su bili veliko ohrabrenje da smo na pravom putu“, rekao je Ikić.

Osvojena nagrada podrazumeva i novčani iznos od 10.000 dolara koje će Ikić moći da iskoristi za razvoj svog sledećeg filma.