Romčevića stav Ministarstva podseća na nacizam, Ministarstvo najavilo tužbu

Kultura 16. okt. 202015:31 > 15:34
Podeli:
Izvor: N1

Nakon što sam pročitao saopštenje Ministarstva kulture nisam mogao, a da se ne setim identičnih obrazloženja, koje su nacističke propagandne kulturne institucije, odnosno kulturbildovi saopštavali povodom tzv. "jevrejske umetnosti“ kao pervertne, dekadentne, degenerisane i gde se fizičko uništenje umetničkih dela pravda njegovom sadržinom, kaže za Nova.rs dramski pisac Nebojša Romčević komentarišući reakciju Ministarstva kulture na upad huligana na izložbu u okviru festivala "Novo doba" u Staroj kapetaniji. Iz Ministarstva najavljuju tužbu.

Romčević konstatuje da bi to značilo da Ministarstvo kulture ima vrlo jasnu ideju o tome šta umetnost, ali i na koji način mora da saopštava, da ne bi bila uništena.

POVEZANE VESTI

„Ministarstvo kulture na ovaj način pokazuje ponovo čitavu ideološku matricu ove vlasti, koja je potpuno nesvesna trenutka u kom živi, a svesna je isključivo sopstvene ograničene i primitivne mašte. Ovo je, što bi se reklo, novo dno na koje smo pali i ne bi me čudilo da umetnička udruženja opet ne reaguju. Ali, ovo je put, kao što smo puno puta u istoriji videli, koji vodi od uništenja dela do uništenja umetnika. Ovo je jeziva, zastrašujuća poruka i poziv svima koji imaju nešto protiv umetničkih dela da se obračunaju sa tim delima i sa umetnicima. Ako na ovo ne reaguju sva udruženja, onda onaj dan kada počne fizičko uništenje dela i samih umetnika će biti nešto što smo zaslužili“, kaže Romčević za portal Nova.rs.

Na izjavu Nebojše Romčevića reagovalo je Ministarstvo kulture koje je najavilo tužbu.

„Izjava Nebojše Romčevića, ako je pravilno navedena, žalostan je primer primitivizma, intelektualnog beščašća i morbidne tupavosti njenog autora. Romčeviću će biti pružena prilika da svoje bolesne i klevetničke stavove obrazloži pred sudom“, poručuje se u saopštenju Ministarstva.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je u saopštenju da, iako osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora, da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“, zaključivši da izložba u Staroj kapetaniji nije ni smela da bude otvorena, jer pripada „podzemlju ljudskog duha“.

Na saopštenje Ministarstva kulture jutros su reagovali Asocijacija nezavisna scena i Udruženje likovnih umetnika Srbije ULUS ocenivši da se niti jedno ministarstvo, još od Minhena 1937. godine, nije usudilo da govori o degenerisanoj umetnosti.