Filipu Đuriću priznanje "Gran pri Naisa" na festivalu u Nišu

Kultura 15. okt 202021:40 > 21:49
Podeli:
Izvor: Južne vesti/Vanja Keser

Glumac Filip Đurić dobitnik je priznanja "Gran pri Naisa" na 55. Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, popularnim Filmskim susretima u Nišu.

Đurić je najznačajnije priznanje niškog festivala osvojio ulogom u filmu „Moj jutarnji smeh“ koji je režirao Marko Đorđević.

Nagrada „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu pripala je Ivani Vuković, takođe za ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh“.

Đurić je rekao da je nagrada Gran pri Naisa neočekivana za njega.

„To što je značajnu nagradu dobila i moja koleginica Ivana Vuković pokazuje da je scenario dosta bitna stvar. Ovo jesu glumačke nagrade, ali značajnu zaslugu za njih ima i scenario“, izjavio je.

Priznanje „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu dobio je Vladimir Gvojić za ulogu u filmu „A.S. (25)“ rediteljke Milene Grujić.

Povelju za izuzetnu žensku ulogu osvojila je Anja Pavićević za ulogu u filmu „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića, a povelju za izuzetnu mušku ulogu dobio je Vojin Ćetković za ulogu u filmu „Grudi“ rediteljke Marije Perović.

Nagrada za žensku epizodnu ulogu otišla je u ruke Nine Janković za uloge u filmovima „Realna priča“ reditelja Gordana Kičića i „Vojna akademija 5“ reditelja Dejana Zečevića.

Andrija Kuzmanović nagradjen je za mušku epizodnu ulogu u filmu „Ime naroda“, a za debitantsku ulogu nagradjena je Mira Janjetović za ulogu u filmu „Asimetrija“ rediteljke Maše Nešković.

Plaketu za najboljeg stranog glumca dobio je Goran Bogdan za ulogu u filmu „Otac“ reditelja Srdana Golubovića.

O nagradama na ovogodišnjim Filmskim susretima odlučio je žiri u kojem su bili Tijana Pečenčić, Feđa Stojanović i Jelena Mila.

Zbog epidemije koronavirusa priznanja glumcima na zatvaranju Filmskih susreta dodeljena su u Gradskoj kući, nakon čega su se glumci poklonili publici u bioskopu „Sinepleks“.

Prvi put za 55 godina Filmski susreti nisu održani na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, već u bioskopu, u cilju zaštite u pandemiji koronavirusa.