Turske vlasti zabranile pozorišnu predstavu na kurdskom jeziku

Kultura 13. okt. 202020:48 > 20:52
Podeli:
Izvor: OZAN KOSE / AFP

Vlasti u Turskoj zabranile su pozorišni komad na kurdskom koji je prvi put u istoriji moderne Turske bio na repertoaru gradskog pozorišta u Instabulu, saopštili su organizatori.

Kurdska verzija komada „Sirena, trube i petarde“ italijanskog dramaturga Darija Foa, bila je na repertoaru tokom oktobra u pozorištu u Istanbulu koje ima desetak sala širom grada.

Večeras je bila predvidjena predstava nezavisne pozorišne trupe Teatra Džijana Nu (Pozorište novog života) prvi put u jednoj od sala gradskog pozorišta.

„Bili smo na sceni, spremni i čekali prvi posetioce kada je stigla odluka o zabrani predstave“ od gradskih vlasti, rekla je Frans presu jedna od glumica.

Nijedan razlog nije naveden za pravdanje zabrane. Upotreba kurdskog jezika na javnom mestu je dugo bila zabranjena u Turskoj, ali je taj jezik delimično odobren 90-ih i još više je u upotrebi početkom 2000-ih.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 2002 i 2014. godine dok je bio premijer odobrio slobodniju upotrebu kurdskog na javnim mestima.

Erdogan je takodje pokušao, a potom i 2015. godine odustao od mirovnog procesa sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koja je više od 30 godina vodila gerilski sukob protiv turskih vlasti.