Spor oko EKV-a: Zaštita autorskih prava – zakoni dobri, primena loša?

Kultura 13. okt. 202012:22 > 12:23
Podeli:
Izvor: Printscreen

Bitka za prava na upotrebu imena EKV stigla je pred sud. Kompanije Maskom i Tin dram pokrenule su nedavno konkurs "EKV: Tvoja pesma", a Zadužbina Milana Mladenovića oglasila se navodeći da je jedini legalni i pravni naslednik zaostavštine Milana Mladenovića i imena ove kultne jugoslovenske rok grupe, od kako ga je registrovala u Zavodu za intelektualnu svojinu. Maskom odgovara da je konkurs raspisan kao podrška muzičarima, a da Zadužbina "nije nosilac prava velikog umetnika čije ime nosi, što je činjenica potvrđena u sudskom postupku".

Čije je nasleđe Milana Mladenovića i EKV-a? Zadužbina Milana Mladenovića pokrenula je nedavno postupke pred Privrednim sudom, kako bi se kompanijama Maskom i Tin Drum zabranilo korišćenje žiga EKV. Ova neprofitna organizacija, osnovana u ime Milanove majke, Danice Mladenović, ima za cilj očuvanje umetničke zaostavštine Milana Mladenovića, a umetničko stvaralaštvo podstiče dodeljujući nagradu za mlade muzičare.

POVEZANE VESTI

„Od kada je Zadužbina prošle godine registrovala žig EKV, ona je jedina ovlašćena da ih koristi. Kompanije Tin drum i Mascom su pokrenule konkurs koji po svom parametrima predstavlja imitaciju konkursa Zadužbine Milana Mladenovića i u tome su povredili žig. Takvo ponašanje u prometu je zabranjeno, i sud je u skladu sa zakonom dužan da ih kazni“, navodi član Upravnog odbora Zadužbine Nenad Milovanović.

„Niko od nas u Upravnom odboru Zadužbine Milana Mladenovića, niko nije tu radi ostvarivanja lične dobiti, finansijske. Sav novac se usmerava isključivo na rad Zadužbine i na nagradu. Osnovni naš cilj je zaštita Milanovog lika i dela u šta na prvom mestu spada sprečavanje zloupotrebe autorskih prava“, dodaje Maja Maričić, predsednica UO Zadužbine.

Maskom s druge strane tvrdi da je skraćenicu EKV u okviru konkursa koristio u svemu u skladu sa zakonom ne kršeći bilo čija prava. Nadovi da je u pitanju „društveno koristan konkurs čiji je osnovni cilj da pomogne muzičarima u teškom vremenu pandemije“. Sa nagradom Zadužbine i svojim konkursom ne vide nikakvu vezu, a poručuju i da se nadaju da će biti i još nagrada za mlade umetnike.

„Nema problematičnog korišćenja koje bi moglo da povredi pravo na žig, u pitanju je nekomercijalna društveno-korisna upotreba naziva EKV, ne vidimo nikakav problem. Ovo nije prvi put da imamo probleme sa Zadužbinom Milana Mladenovića, nadležni sud je već odbio pokušaj da se van prometa stave izdanja EKV koja izdaje Maskom. Protiv njih su pokrenuti sudski postupci, a način na koji oni štite lik i delo Milana Mladenovića mi smatramo najblaže rečeno neprimerenim“, naveo je advokat Srđan Mitrić iz Kompanije Maskom.

A da li je oblast zaštite autorskih prava dobro regulisana ili je, kako se čini iz ovog slučaja, upravo to slaba tačka koja omogućava sporove? Ognjen Uzelac, sudski veštak za autorska prava u diskografiji i osnovač organizacije „Fair Share“ koja se bavi isključivo tim pravima, smatra da imamo vrlo savremeno zakonodavstvo, ali je njegova primena, kako kaže, veoma problematična.

„Često smo neuređeno, pa čak i divlje tržište, naročito u oblasti masovne kulture, kojoj pripada i muzička industrija.. Ovaj slučaj je interesantan jer su zvučna imena… problem je uvek materijalne prirode, dela EKV su ne samo kulturna dobra već i trajna ekonomska dobra koja daju plodove“, kaže Ognjen Uzelac, iz „Fair share“-a.

Prijavljivanja zbog povrede autorskih prava u domaćoj muzičkoj industriji, samo na primeru jutjuba, ocenjuje Uzelac, kod nas su svakodnevna, a u smislu tržišne nekulture možda nismo prvi, ali jesmo – jedinstveni u svetu.