Vidojković: "Đubre" nešto u čemu svi mi živimo poslednjih osam godina

Kultura 13. okt. 202011:54 > 11:54
Podeli:
Izvor: N1

Roman "Đubre" je najužasnije nešto što sam do sad napisao, a to "đubre“ je nešto u čemu mi živimo, kao karakterna osobina kolektiviteta srpskog poslednijh osam godina, ono kako se mi ponašamo kao društvo može se okarakterisati kao đubre nažalost, rekao je autor romana Marko Vidojković, koji je bio gost Novog dana.

„Neodoljivo duhovito, nemilosrdno cinično, hrabro i muževno. Marko Vidojković najveći je frajer naše književnosti“ ovim rečima je književnik Ante Tomić opisao novi roman „Đubre“ Marka Vidojkovića.

„Kad ti Ante Tomić kaže da si najveći frajer, to znači da si najveća faca! Svidela mu se knjiga, hvala mu, tako je dobra ta recenzija da smo je stavili na naslovnu stranu“, objašnjava Vidojković.

U odnosu na ono što je pisao pre, raniji romani mogu se tumačiti kao razbibriga, kaže pisac.

„Ovaj roman može da se poredi najviše sa „Kandžama“, ali ovo je njihov roman, ovo su njihove kandže“, dodaje.

Kako je naveo roman je počeo da piše 2018, pre korone, a nameravao je da u njemu aktuelni režim suoči sa „nečim što ne dolazi odavde“.

„Prvo je bilo da li će biti supervulkan, ali superkuga otporna na antibiotike je odnela pobedu. Kuga je spečifičan simbol, i kreće iz Beograda i smrtonosnija je od korone“, naveo je.

Vidojković je ispričao kako je imao veliki problem, jer je na dve trećine napisane knjige stigla korona, ali je nakon vanrednog stanja uspeo da završi poslednju trećinu romana.

Marko Vidojković i novinar Nenad Kulačin na sajtu Nova.rs od nedavno imaju podcast-a „Dobar, loš, zao“, a pisac je govorio i o uspehu prvih emisija.

Pogledajte snimak gostovanja.