Ministarstvo na zahtev RTCG i autorki filma kaže "politikantski projekat"

Kultura 07. okt. 202010:20 > 11:26
Podeli:
Izvor: REUTERS/Goran Tomasevic

Ministarstvo kulture i infomisanja Srbije ponovilo je svoju podršku suverenoj odluci organizatora festivala dokumentarnog filma u Zrenjaninu da ne uvrste u zvaničan program "propagandni politikantski projekat", čime je reagovalo na zahtev RTCG i autorki filma "Svjedok božije ljubavi" za objašnjenjem zašto je film odbijen.

POVEZANE VESTI

 „Tonovi koji su se čuli u saopštenjima autorki zlosrećnog dokumentarca i RTCG, otkrili su pravu pozadinu motiva koji se kriju iza ovog projekta i dali su za pravo odluci da se program zrenjaninskog festivala ne kontaminira neumetničkim, politički ostrašćenim i samim tim za javnost uznemirujućim sadržajima“, navodi se u saopštenju Ministarstva kultura.

Radio-televizija Crna Gore, kao producent, i autorke filma zatražili su od Uprave festivala „Press vitez“ i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao pokrovitelja, objašnjenje zašto je film u utorak naprasno uklonjen sa popisa dokumentarnih minijatura uvrštenih u zvaničnu selekciju, po čijem nalogu je spisak odabranih dokumentaraca, objavljen na zvaničnom sajtu Festivala, preko noći promenjen i ko je suspendovao odluku Žirija.

U saopštenju na sajtu RTCG se navodi da „crnogorska javnost ima pravo da zna zašto je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji u filmu tako iskreno svedoči sam o sebi, nepoželjan gost na Festivalu Press vitez“.

Ministarstvo kulture Srbije pozvalo je „gnevne autore invektive iz RTCG da još jednom pažljivo prouče tekst našeg saopštenja, iznova pokušaju da ga razumeju i da u slučaju ponovljenog neuspeha u tom poslu, pronađu nekoga sa razuđenijim i gipkijim kognitivnim kapacitetom da im pritekne u pomoć“.

Nadamo se da će duh pozitivnih promena, inspirisan demokratskim izbornim rezultatima u Crnoj Gori, osvežiti i provetriti atmosferu zatrovanosti i isključivosti koja u primetnoj meri odlikuje motive, uverenja i rečnik autora ovog žalosnog i uvredljivog saopštenja RTCG, ocenilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Građanska Vojvodina osudila cenzurisanje filma

Koalicija Građanska Vojvodina najoštrije je osudila cenzurisanje dokumentarnog filma „Svjedok božje ljubavi“ na festivalu „Pres vitez“ u Zrenjaninu, koji podseća na „kontinuirani govor mržnje i militantni velikosrpski nacionalizam“ koji promoviše mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija Radovića.

Ta koalicija upozorila je da nije u pitanju „samo čin nacionalističke cenzure“, već jasan pokazatelj da se „srbijansko društvo drastično udaljava od tekovina i dostignuća savremenog sveta“.

Građanska Vojvodina je istakla da je za taj gest poruka da su ljudska prava i slobode ukinuti na način koji je karakterističan „za totalitarna društva u kojima su zabrane filmova jedino i moguće“.

Društvo u kojem se u odbranu uzima lik i delo poput Amfilohijevog duboko je, ocenila je Građanska Vojvodina, „zabrazdilo u arhaičnom nacionalizmu, šovinizmu, militarizmu, klerikalizmu, što su sve odlike dubinske fašizacije“.