U Leskovcu svečano otvoren festival filmske režije LIFFE

Kultura 25. sep 202022:33 > 22:38
N1/arhiva

Internacionalni festival filmske režije LIFFE otvoren je večeras u Leskovcu, bioskopskom projekcijom filma reditelja Darka Bajića "Ime naroda", a na onlajn platrofmi prikazan je film "U magli", poslednje ostvarenje Gorana Paskaljevića, ovogodišnjeg laureata festivalske nagrade "Živojin Žika Pavlović".

Glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski rekao je da je festival u Leskovcu važan zato što je posvećen reditelju, a reditelj je na samom vrhu piramide filmske industrije i najodgovorniji je za sve, preneli su u saopštenju organizatori.

„Zato je važno da ovaj festival postoji. Ja mu želim dug život“, rekao je Ristovski koji je i formalno otvorio festival.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić rekao je da je „za ovaj deo Balkana bitno da festival postoji i da iz godine u godinu i dobija sve veći značaj“.

Umetnički direktor Darko Bajić rekao je da će publika uživati u dobroj atmosferi i u onlajn platformi sa kojom je napravljen „mnogo veći i bolji festival“.

„Kad pogledate 80-tak vrhunskih reditelja iz celog regiona, koji su godinama dolazili ovde, shvatićete da Leskovac nije samo Leskovac, nego ozbiljan filmski grad“, rekao je Bajić i dodao da su za sve dogadjaje na festivalu zaslužni ljudi koji vole film.

U takmičarskom programu prve festivalske večeri prikazani su filmovi „Vrba“ Milče Mančevskog i „Polusestra“ Damjana Kozole (Onlajn platforma u 21.00), a u kategoriji Nezavisnog filma „Ideš? Idem!“ Ljube Zdjelarevića.

U subotu su na programu filmovi „Otac“ Srdana Golubovića, „Grudi“ u režiji Marije Perović i „Koja je ovo država“ Vinka Brešana, a na platformi će biti prikazani i filmovi iz selekcija Pobednici („Godina majmuna“ Vladimira Blaževskog i „Tilva Roš“ Nikole Ležaića), i Nezavisni film („Oroslan“ Matjaža Ivanišina.

U programu Studentski film u subotu će biti prikazani filmovi iz BiH i Crne Gore, dok će se u okviru tribinskog programa „U krupnom planu“ predstaviti glumica Milena Pavlović.

LIFFE organizuje Leskovački kulturni centar, uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije i sponzora.